Index Vakbarát Hírportál

Közel háromezren adtak be menedékkérelmet múlt héten

2022. április 11., hétfő 16:37

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatósághoz (OIF) az elmúlt héten 2867 fő nyújtott be menedékkérelmet – hasonlóan az elmúlt három hét regisztrációjához.

Vasárnap több mint tízezer ukrán menekült érkezett Magyarországra, akik közül sokan kértek elismerési kérelmet menekültként. Az orosz–ukrán háború február 24-i kezdete óta már összesen több mint tizenkétezren adtak be menedékkérelmet.

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság az orosz–ukrán háború kitörése óta – 2022. április 11. reggel 6 órai adatok alapján – eddig 14 024 menedékeskénti elismerés iránti kérelmet regisztrált.

A kérelmek döntő többségét jellemzően édesanyák nyújtják be gyermekeikkel – tájékoztat az MTI az OIF közleménye alapján. A menedékként való elismerést igénylők legnagyobb hányada a budapesti ügyfélszolgálatokra koncentrálódik.

Az OIF munkatársai komoly erőfeszítést tesznek, hogy a regisztrálás mellett a kérelmek feldolgozása is folyamatos legyen. A főigazgatóság igyekszik minél szélesebb körben tájékoztatni a háború elől menekülőket, így nemcsak személyesen tudnak kollégáiktól érdeklődni, hanem továbbra is minden szükséges információ megtalálható több nyelven a honlapjukon a menedékes kérelem benyújtásáról és a jogszerű magyarországi tartózkodás lehetőségeiről.

Rovatok