Index Vakbarát Hírportál

Bükki Nemzeti Park: Nem farkasok voltak, egészen más támadt az állatokra

2022. április 11., hétfő 17:36 | aznap frissítve

Bár a helyiek farkasok támadásáról számoltak be, a DNS-vizsgálatokból kiderült, hogy csak „szubjektív véleményalkotás hibájából” keverték össze a kétfajta állatot.

2021-ben négy településen – Erdőkövesden, Mátranovákon, Kácson és Miskolcon – támadtak haszonállatokra, és az összes esetet tévesen farkasoknak tulajdonították a beszámolók. Mátranovákon a helyiek azt állították, a farkasok szarvasokat és őzeket kergetnek a településre. Februárban például egy hatalmas gímszarvasbika keresett menedéket a faluban, de annyira súlyos sebeket találtak rajta, hogy le kellett lőni.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága szerint azonban nem farkasok voltak a támadók, hanem minden esetben kutyák.

A szakemberek a helyszíneken a harapásnyomokból, illetve az ott maradt szőrből DNS-mintákat vettek, és azok nem mutattak egyezést a hazai farkasok DNS-eivel. Ellenben egyezést mutattak a kutyák DNS-eivel, mivel több példány jelenlétét bizonyították a vizsgálatok az erdőkövesdi és mátranováki támadások esetén.

A nemzeti park közleménye szerint ezek az eredmények összecsengenek az elmúlt években tapasztaltakkal, vagyis

a farkasoknak tulajdonított esetek csupán a töredéke igazolható.

Mint írják, a vadászható fajok rendszeres és természetes fogyasztói a hazai nagyragadozók, a farkasok. Számos esetben kiderült az elkövetőkről, hogy kóbor kutyák, ahogy a mátranováki gímszarvas esetében is. Korábban is beszámoltunk egy kérdéses esetről, amikor állítólag a Mátrában ölt egy farkas.

Rovatok