Index Vakbarát Hírportál

Jámbor András: Elrontottuk ezt a kampányt

2022. április 12., kedd 13:34

Bár egyéniben a VIII–IX. kerületben legyőzte Sára Botondot, az összkép miatt nagyon csalódott. A politikus szerint érzelem és gyászmunka kell ahhoz, hogy a jövőben jobban csinálják, de addig nem egymásra kell mutogatni, hanem el kell ismerni, hogy elrontották ezt a kampányt.

„A lelkek romokban vannak. Az ellenzék helyzete romokban” – jelentette ki a 24.hu-nak adott interjújában Jámbor András, aki Budapest 6. számú országgyűlési egyéni választókerületében nyert mandátumot.

„Kell érzelem és gyászmunka ahhoz, hogy jobban csináljuk” – szögezte le az ellenzéki politikus, aki szerint nagy hiba lenne a választás eredményét arra fogni, hogy „a buta vidéki szavazók azt se tudták, mit akarnak”.

Mert tudták, mit akartak. Abból az információtömegből, ami rendelkezésükre állt, valószínűleg helyes döntést hoztak. Mi azt kértük, hogy legyetek erkölcsileg jók, legyetek a Nyugattal, és aki nem velünk van, az rossz ember. A Fidesz meg azt kérdezte: hagyod-e, hogy meghaljon a gyereked? Ami hamis dilemma, de sokkal erősebb kérdés. És a választók erre válaszoltak

– mondta az ellenzéki politikus.

Ki a hibás?

Mint arról korábban beszámoltunk, Jakab Péter, a Jobbik elnöke és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke már a választás éjszakáján nyíltan kimondták: Márki-Zay Pétert tartják felelősnek a választási vereség miatt.

Jámbor András szerint inkább a háborún mehetett el a történet.

Márki-Zaynak ez a harcos, sokat beszélő, nagy igazságokat kimondó karaktere nem illett a pillanathoz, amikor az emberek békére vágytak. De nem látom azt, hogy Márki-Zay annyit vitt volna, mint amennyit a DK vagy a Jobbik neki tulajdonít. Kollektív felelősség van

– mondta a politikus, hozzátéve, hogy azt azért lehet látni, hol vesztett az ellenzék szavazókat, és itt főleg azokról a Jobbik-szavazókról beszélt, „akik MSZP-sek voltak még 2006-ban is”.

Azok a szavazók, akik alacsonyabb végzettségűek, rosszabb lakhatási körülmények közt élnek, nagyvárosban, megyeszékhelyen, esetleg a fővárosban. Nekem egyelőre ez csak a megérzésem, és látunk is ilyen jeleket, de ha ez tényleg így van, akkor szépen látni, hogy melyek azok a problémák, amelyek mentén megszólítható ez a csoport. Azt viszont tényleg be kell vallanunk, hogy elrontottuk ezt a kampányt

– mondta Jámbor András, megjegyezve, hogy az összefogás ettől függetlenül nem volt hiba, nincs ugyanis más alternatíva.

(Borítókép: Jámbor András 2021. december 15-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok