Index Vakbarát Hírportál

Csökkent a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja

2022. április 12., kedd 18:23

Az NNK mérései szerint a örökítőanyagának koncentrációja országos átlagban csökkent.

Csökkent a szennyvízben a koronavírus koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden a honlapján.

Salgótarjánban, Szekszárdon és Szolnokon számottevő csökkenés tapasztalható, a vizsgált minták közül egyedül Kecskeméten mértek enyhén emelkedő tendenciát.

Az NNK tudatta azt is: a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja 19 mintavételi hely esetében az „emelkedett”, míg Egerben, Szekszárdon és Veszprémben a „mérsékelt” tartományba esik.

Hozzátették: a járványhullám leszálló ágára jellemző módon a koronavírus-örökítőanyag koncentrációja hosszabb időtávot tekintve lassan, ingadozva, de egyértelműen csökken.

Legutóbb múlt héten közölt adatokat az NNK a szennyvízben mért örökítőanyag-koncentrációról. A vizsgált városok többségét stagnálás jellemezte. Emelkedés egyik településen sem volt, csökkenést pedig Debrecenben, Egerben, Nyíregyházán és Szolnokon tapasztaltak.

Arról, hogy miként történik a szennyvízből a mintavétel, és hogyan dolgozzák fel a begyűjtött mintákat, az Index is beszámolt. Írtunk arról is, milyen más vírusok vannak még jelen a szennyvízben.

Rovatok