Index Vakbarát Hírportál

Nyolc év nyomozás után az első tárgyalás az Öveges-program eltűnt milliárdjairól

2022. április 12., kedd 16:31

Hadházy Ákos számolt be Facebook-oldalán arról, hogy nyolc év vizsgálódás után ma tartották az iratismertető tárgyalását az úgynevezett Öveges-program kapcsán indult nyomozásnak. Az ellenzéki képviselő azt írta, hogy tízmilliárd forint szervezett ellopása miatt három egészen kis halra kért az ügyészség egy-egy év felfüggesztettet.

Hadházy posztjában ez olvasható: „Az Öveges-programban kémia-biológia tantermeket építettek tantermenként háromszázmillióért. Hogy hogyan lopták el szervezetten a pénzt, arról a sajtó is részletesen beszámolt, és az OLAF (Európai Csalás Ellenes Hivatal) is hárommilliárd (!) visszakövetelésére tett javaslatot (valószínűleg azért »csak« ennyire, mert nem volt kapacitása az összes kamuközbeszerzést átnézni).”

Mint írta: a röviden összefoglalt vádirat szerint az önkormányzatok A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a közoktatásban című TÁMOP-pályázat elnyerését követően szerződéseket kötöttek a vádlottak által vezetett jogi személyekkel szaktanári segédletek és tanulói munkafüzetek kifejlesztése érdekében.

A szerződött társaságok már 2011-ben, a pályázati kiírást megelőzően létrehoztak egy adatbázist, amely a pályázati kiírás szerinti segédletek és munkafüzetek elkészítéséhez szükséges adatokat tartalmazta, így azoknak csak a szerkesztése, sokszorosítása és digitalizálása történt meg a pályázatban előírt fejlesztői tevékenység helyett. Mindezek ellenére a két társaság az elvégzett munkáért kiállította a számlákat, a teljesítésigazolásokat, majd megigényelte a vállalkozói díjakat az önkormányzatoktól, amelyek kifizetése megtörtént.

A három vádlott mintegy 180 millió forint vagyoni hátrányt okozott az uniós és a hazai költségvetésnek. Az önkormányzatok a felmerült vagyoni hátrány teljes összegét visszafizették a központi költségvetésnek.

Jelenlegi árfolyamon számolva a majdnem húszmilliárd forintnyi uniós támogatásból mintegy hárommilliárd forintot vissza kellett fizetnie Magyarországnak az Öveges-program és az Európai Szociális Alap más, szabálytalan pályázatai miatt.

Az OLAF megküldte az Öveges-jelentést

Az Átlátszó kérte, hogy az OLAF küldje meg nekik az Öveges-jelentést, amelyet végül megkaptak, azonban a tizennégy oldalas jelentésből mindössze négyoldalnyi információ értékelhető, a többit kitakarta a hivatal. Arra hivatkoztak, hogy  egyes, a jelentésben szereplő adatok a személyes adatok védelme, az érintett vállalkozások üzleti érdekeinek védelme vagy az OLAF belső döntési folyamatainak zavartalanságának biztosítása érdekében nem hozhatók nyilvánosságra.

Uniós támogatások eltulajdonítása, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagy különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás

– így sorolja a kifogásait a jelentésben az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) az Öveges-program kapcsán. A hivatal három típusú csalást és többféle szabálytalanságot talált az iskolai tantermek fejlesztésére szánt pályázatoknál. Ezeket a visszaéléseket a Miniszterelnökség is észrevette, és az OLAF-on kívül a Nemzeti Nyomozó Iroda és a NAV is vizsgálta.

Ennek ellenére hétéves nyomozás után csak tavaly októberben emelt vádat az ügyészség az ügyben. Az első iratismertető tárgyalást pedig – amint azt Hadházy Ákos posztjára hivatkozva írtuk – csak a választások után, április 12-én tartották meg.

Rovatok