Index Vakbarát Hírportál

Önműködő terelőrendszerrel növeli dolgozói biztonságát a Magyar Közút

2022. április 13., szerda 08:52

Újabb szintre emeli a Magyar Közút az úton dolgozók biztonságát az úgynevezett „drop and pick” előjelző készletekkel, amely egy önlerakó-rendszerű, változtatható jelzésképű táblával működő terelőrendszer.

Európában összesen kilenc ilyen készlet létezik, ebből öt a Magyar Közút tulajdonában van, amelyek az M0-s autóúton és az M1-es autópályán segítik a biztonságosabb munkavégzést.

A Magyar Közút az utóbbi években műszaki, humán és kommunikációs fronton is kiemelt figyelmet fordít a gyorsforgalmi utakon kialakított munkaterületek biztonságosabbá tételére is.

Ennek részeként szerezték be az itthon és világszinten is egyedinek számító új előjelző készleteket, amelyek egy hordozó-lerakó tehergépjárműből, két változtatható jelzésképű táblás modulból, egy terelőnyílmodulból és egy konzolos változtatható jelzésképű táblás előjelző utánfutóból állnak.

A hagyományos táblás terelési módszerhez képest ez az előjelzés kisebb humán erőforrást igényel, ezzel is védve a dolgozókat, továbbá a virtuálisan megjeleníthető, animált jelzésképeknek köszönhetően sokkal feltűnőbb és könnyebben, biztonságosabban aktualizálható az adott munkavégzéshez, forgalomkorlátozáshoz igazítva.

A Magyar Közút 2000 óta 19 munkatársát veszítette el munkaterületeken a figyelmetlen közlekedők miatt. Az új eszközöket bemutató videó a társaság hivatalos YouTube-oldalán tekinthető meg. 

Rovatok