Index Vakbarát Hírportál

Megkezdődött Gődény György pere

2022. április 13., szerda 20:18

Nem ismerte be bűnösségét rémhírterjesztésben Gődény György, akinek ügyében előkészítő ülést tartottak szerdán a Nyíregyházi Járásbíróságon.

Gődény Györgyre ebben az ügyben tavaly ősszel a bíróság nem jogerősen már felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki, ha lemond a tárgyalás jogáról. A bíróság döntését azonban Gődény György és ügyvédje nem fogadta el, és a tárgyalás lefolytatását kérték, így kerülhetett sor most az előkészítő ülésre.

A bíróság közleményében azt írták, hogy a férfi 2020. november 25-én „A választás szabadsága” címmel egy írást jelentetett meg saját internetes oldalán. Ebben értelmetlen intézkedésnek nevezte a koronavírus-járvány miatt az idősek számára biztosított vásárlási idősávot, a kormányzat intézkedéseit „víruspropagandaként” emlegette, a járvány elleni védekezést pedig „mesterségesen szított hisztériának” nevezte. Ezenfelül az akkor még kötelezően viselendő szájmaszkokról azt állította, hogy haszontalanok, nem töltik be a szerepüket védelmi eszközként.

A vádirat szerint a vádlott szándéka azt volt, hogy a nyilvánosság előtt tagadja a pandémia létét, és írása a védekezési intézkedések céljának, eredményességének akadályozására irányult. Ezáltal pedig rémhíreket terjesztett, és magatartása alkalmas volt a köznyugalom megzavarására.

A bíróság közlemény szerint Gődény György nem ismerte be bűnösségét, és vallomást sem tett. Ezért a bíróság május 30-án tart tárgyalást az ügyben, ahol a vádlott részletes kihallgatása várható.

Gődény György és pártja egyébként az országgyűlési választáson is elindult. Végül csak kevesebb mint 40 ezer szavazatot kaptak. Gődény György a rossz eredmény miatt elnézést kért a szavazóiktól.

(Borítókép: Gődény György 2021. június 20-án. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok