Index Vakbarát Hírportál

Börtönbe kerülhetnek a közterület-maffia tagjai

2022. április 13., szerda 05:46 | aznap frissítve

A vád szerint a vesztegető vádlottak egyike 2018-ban, egy szervizcég ügyvezetőjeként, filmforgatásokhoz szerzett közterület-használati engedélyeket.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség az ügyben több mint 20 korrupciós bűncselekmény, valamint többrendbeli hivatali visszaélés miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre. Az ügyben összesen 13 vádlott szerepelt.

A filmforgatások esetén gyakran felmerült, hogy a tényleges forgatásra, parkolásra, területfoglalásra nem, vagy nem csak az előzetesen engedélyezett helyeken került sor, azonban idő hiányában újabb engedély beszerzésére ilyenkor már nem volt mód, közölte az ügyészség

A cégvezető vádlott ezért előzetesen megegyezett a két fővárosi közterület-felügyelővel, hogy ha egy adott filmforgatáson nagyobb területet használnak, mint az az engedélyben szerepel, úgy a közterület-felügyelő vádlottak biztosítják azt, hogy ne legyen ellenőrzés. 

Minderről a cégvezető vádlott megbízóinak nem volt tudomásuk. A közterület-felügyelők a kötelességszegésekért (vád szerint 15 esetben) alkalmanként jellemzően 25 000–40 000 forint közötti összeget kértek.

A két közterület-felügyelő vendéglátóegységeknek, rendezvényszervezőnek, reklámcég projektvezetőjének, dohánybolt tulajdonosának, és egy építési vállalkozónak is biztosított engedély nélküli közterület-használatot.

A nyomozó ügyészség indítványa alapján a két közterület-felügyelőt a bíróság 5 év, illetve 4 év 6 hónap végrehajtandó börtönbüntetésre, valamint 1 millió-1 millió forint pénzbüntetésére ítélte, továbbá mindkettőjüket véglegesen eltiltotta a közterület-felügyelői tevékenységtől. A filmforgatásokkal érintett cégvezetővel szemben a bíróság 2 év börtönbüntetést szabott ki. A többi terheltet felfüggesztett szabadságvesztésre vagy pénzbüntetésre ítélte. Az egyik vádlottat a bíróság – szintén ügyészi indítványra – felmentette.

Az elsőfokú ítéletek nem jogerősek.

Rovatok