Index Vakbarát Hírportál

Az autók zavarják a békák párzását

2022. április 14., csütörtök 07:22

A békák tavaszi boldogságát az autós forgalom gyakran megakadályozza.

Kevésbé veszélyeztetné a békaállományt, ha a sofőrök körültekintőbben vezetnének – közli a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE). 

Az egyik lehetőség az, hogy az útra kimászó állatokat összegyűjtik, és átviszik a szaporodóhelyekre, ám ez a megnövekedett közúti forgalom miatt egyre inkább balesetveszélyes, sőt a békák vonulásakor folyamatosan a területen kell lenni

– mondta dr. Weiperth András, a MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet Természetesvízi Halökológiai Tanszék kutatója.

Alternatív megoldásként ideiglenesen ki lehetne építeni kétéltűvédelmi terelőrendszereket, melyek a vonuló békákat biztonságos útvonalra igazítanák.

A terelő mentén haladó állatok leásott vödrökbe kerülnek, ahonnan önkéntesek összegyűjtik és a szaporodóhelyekre juttatják őket. Fontos kiemelni, hogy e módszerrel számos vízhez kötődő hüllőt, például mocsáriteknős- vagy kockás és vízisiklópéldányokat is meg lehet menteni a gázolástól

– tette hozzá dr. Weiperth András.

Ideiglenes terelőrendszer építésében maga a kutató is évek óta részt vesz, például a Garancsi-tónál több civil szervezettel folytatják a munkát, ellenőrzik a békák vonulását, az után pedig megszüntetik az útvonalat. 

Tavasszal, csapadékos időben főleg nappal lehet számítani az állatok aktivitására, míg száraz időben sötétedés után indulnak útnak.

Az úttesten felbukkanhatnak még alpesi gőték, szalamandrák, gyepi békák és varangyok a csapadékosabb nyári esős időben, emiatt az autósoknak érdemes figyelni, ha erdei utakon járnak.

Rovatok