Index Vakbarát Hírportál

Érkezik a hidegfront, figyelmeztetést adtak ki zivatar miatt

2022. április 15., péntek 08:45

Húsvétkor is velünk marad a szél, felhősödésre és csapadékra is számíthatunk.

Pénteken észak felől rövid időre megvastagszik a felhőzet, és elsősorban a Dunántúlon és északkeleten számíthatunk esőre, záporra, nyugaton pedig zivatarra. Napközben nagyobb területen északnyugatira fordul és megélénkül, átmenetileg és helyenként megerősödik a szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 24 fok között valószínű. Északon lesz a leghűvösebb, délkeleten a melegebb időjárás. Késő estére 7 és 13 fok közé csökken a hőmérséklet – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Magyarországon erre a napra hat megyére adtak ki elsőfokú, citromsárga figyelmeztető előrejelzést zivatar miatt:

Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat.

Jön a hidegfront

Pénteken hidegfront érkezik, ezért a frontérzékenyeknél fejfájás, vérnyomás-ingadozás, emésztési problémák jelentkezhetnek. Emellett görcsös panaszok is felléphetnek.

A front érkezése előtt délen még erőteljesen melegszik a levegő, ami érzékenyen érintheti a melegfront miatt tüneteket produkáló embereket. Náluk migrén, fáradékonyság, keringési problémák alakulhatnak ki. A szelesebb dunántúli tájakon ingerlékenység, nyugtalanság is jellemző tünet lehet.

Az Időkép felhívja a figyelmet arra is, hogy az érkező lehűlés és az előttünk álló szeles napok miatt nagy lesz a megfázásveszély, ezért érdemes lesz rétegesebben öltözködni.

Hétvégén még lehetnek mínuszok is

Szombaton felhőátvonulások várhatók több-kevesebb napsütéssel. A gomolyfelhők nagyobb területen is összeállhatnak. Szórványosan előfordul zápor, nagyobb eséllyel az ország keleti felén-kétharmadán. Az északi, északnyugati szél sokfelé megerősödik, főleg a Dunántúlon helyenként viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 8 fok között alakul, a szélvédett északkeleti völgyekben hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 18 fok között valószínű, északkeleten mérhetik az alacsonyabb, délen a magasabb értékeket.

Vasárnap felhőátvonulásokra számíthatunk több-kevesebb napsütéssel. Elszórtan, elsősorban a Dunától keletre előfordulhatnak záporok. Az északi, északkeleti szél nagy területen megerősödik, néhol viharossá is fokozódhat. A hőmérséklet hajnalban általában mínusz 2 és plusz 5, fagyzugokban mínusz 5 és 3, délután többnyire 10 és 14 fok között alakul.

Hétfőn felhőátvonulások várhatók hosszabb-rövidebb napos időszakokkal. Helyenként kialakulhat zápor. Az északi, északkeleti szél sokfelé megerősödik. A minimum-hőmérséklet többnyire mínusz 2 és plusz 3 között valószínű, de a fagyzugokban hidegebb is lehet. A maximum-hőmérséklet általában 9 és 14 fok között alakul.

Rovatok