Index Vakbarát Hírportál

Több mint százmilliárd forintot utal a menekültválság miatt az Európai Unió Magyarországnak

2022. április 16., szombat 08:54 | aznap frissítve

Magyarország hamarosan hozzájuthat ahhoz a mintegy 110 milliárd forint (300 millió euró) uniós támogatáshoz, amelyből fedezheti az Ukrajnából érkező menekültek fogadására, ellátására fordított kiadásait. Az erről szóló jogszabályt nemrég fogadták el az Európai Unió jogalkotó intézményei, az Európai Parlament és a tagállamok képviselőiből álló Európai Unió Tanácsa.

A támogatás abból a közösségi pénzalapból érkezik, amelyet még a koronavírus-járvány idején hoztak létre a leginkább sújtott tagállami régiók megsegítésére. A REACT-EU nevet viselő és a 2021–2022-es időszakra nagyjából 50 milliárd eurós kerettel rendelkező pénzügyi eszközt is hitelfelvétellel teremtette elő a közösség, akárcsak a 2021 elején életre hívott helyreállítási alapot. A friss források a tagállamoknak már korábban megítélt kohéziós, azaz felzárkóztatási támogatásokat növelik, és ehhez igazodnak felhasználásuk szabályai is: a pénzt a kormányok kapják, a költést pedig utólag ellenőrzi Brüsszel − írta meg a Népszava

A tranzit- és a célországok is kapnak

Az alapban az idei évre 10 milliárd ki nem osztott, illetve el nem költött euró maradt. Az ukrajnai háború kirobbanása után az Európai Unió intézményei úgy döntöttek, hogy ennek a maradék pénznek a bő egyharmadát átirányítják a fegyveres konfliktus következményeinek enyhítésére. A 3,4 milliárd euróból minden tagállam részesül, de a források nagyobb hányadát azok kapják, amelyekbe a legtöbb Ukrajnából menekülő személy érkezik, akár tranzitországként, akár végső célországként.

Ezek az országok a szokásos 11 százalék helyett a kijelölt összeg 45 százalékát kaphatják meg előfinanszírozásként azonnal, számlák benyújtása nélkül. Közéjük tartoznak az Ukrajnával szomszédos tagállamok, valamint azok, amelyek a lakosságuk egy százalékánál több ukrán menekültet fogadnak be: ilyen például Ausztria, Bulgária, Csehország és Észtország is. Ennek megfelelően a Magyarországra jutó összeg 300 millió euró, vagyis mintegy 110 milliárd forint.

A támogatás szintje nem a nálunk letelepedett vagy letelepedni akaró ukránok számától függ, hanem a járvány alatt hazánknak megítélt pénzügyi segítség nagyságától, valamint a határ menti országként ránk háruló terhektől.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szombati percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép:  Az orosz–ukrán háború elől Ukrajnából menekülők a záhonyi vasútállomáson 2022. március 14-én.  Fotó:  Czeglédi Zsolt / MTI)

Rovatok