Index Vakbarát Hírportál

Simicskó István: Nem szabad engedni, hogy az erőszak legyen úrrá a világon

2022. április 16., szombat 10:28

Csak egymás megbecsülésével, párbeszéddel, együttműködéssel lehet békében élni, csak így tud kiteljesedni az egyén és általa gazdagodni a nemzet – hangsúlyozta a holokauszt-emléknap alkalmából kiadott közleményében a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője.

Simicskó István álláspontja szerint a legbiztosabb garancia ezek teljesülésére a kereszténydemokrata politikában rejlik.

A KDNP frakcióvezetője a kommünikében kifejtette: 2001 óta minden évben április 16-án tartanak megemlékezést a holokauszt magyarországi áldozatairól.

Ez a nap a magyar történelem egyik sötét pillanatára irányítja a figyelmünket. 

Minden élet egyformán értékes, nem szabad engedni, hogy az erőszak legyen úrrá a világon! Emlékezzünk a holokauszt áldozataira, és ne engedjük, hogy ez megismétlődjön

– fogalmazott a politikus a közleményben.

Az LMP szerint a holokauszt az emberiség szégyene

Az emberiség szégyeneként jellemezte a holokausztot közleményében az LMP, amelyet a holokauszt-emléknap alkalmából juttatott el az MTI-nek.

Az ellenzéki párt emlékeztetett: Magyarországon napra pontosan 78 évvel ezelőtt, április 16-án kezdődött el a zsidó származású magyar állampolgárok gettósítása és deportálása.

A Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté társelnökök által jegyzett közleményben a párt leszögezte: „Az 1944. április 16-án kezdődő magyarországi holokauszt örökké fájdalmas sebként fog égni nemzeti emlékezetünkben”.

Az áldozatokat nem feledjük, emlékükhöz pedig akkor leszünk méltók, ha soha többet nem engedjük, hogy hasonló szörnyűség megtörténjen a világon. Ezért társadalmunk jövőjét a szolidaritásra, az egymás és a jövő generációk iránti felelősségre, az emberi méltóság feltétlen tiszteletére kell építenünk

– olvasható az LMP közleményében.

Novák Katalin is megemlékezett 

Közösségi oldalán emlékezett meg a holokauszt áldozatairól Novák Katalin. A megválasztott köztársasági elnök bejegyzésében úgy fogalmazott:

Húsvét egyik üzenete, hogy Isten az embertelenségben és a fájdalomban, a halálban és a gyászban is velünk van. Ma a holokauszt magyarországi áldozataira is emlékezünk, őket gyászoljuk, és soha nem felejtjük.

Rovatok