Index Vakbarát Hírportál

Róna Péter: A magyar társadalom demokráciaigénye kifejezetten mérsékelt

2022. április 16., szombat 20:23

Róna Péter közgazdászprofesszor szerint a gazdasági helyzet konszolidációjához mintegy 5000 milliárd forintra lenne szüksége a magyar kormánynak.

Bár a kormány azt ígéri, hogy nem lesznek megszorítások, egyes elemzők szerint komoly kiigazításokra lesz szükség, ha a kabinet nem adja fel a rezsicsökkentést, és nem egyezik meg Brüsszellel. Róna Péter közgazdász az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt a kormány mozgásteréről.

Az oxfordi közgazdász szerint a magyar társadalom demokráciaigénye kifejezetten mérsékelt, a hatalomtól történő függőség pedig az állam gondoskodásának az illúzióját keltheti sokakban.

Ebből fakadóan a hatalom alternatívája iránti kereslet kifejezetten gyenge, ami nem feltétlenül az ellenzék gyengeségének tudható be: „Budapesten kívül alig látható ilyen.”

Róna megítélése szerint a magyarok percepciója jelentősen eltér a többi kelet-európai nép valóságérzékelésétől, és ezt az orosz–ukrán háború mutatta meg a legélesebben:

Egy egész sor olyan hazugság hangzott el a kormánytól az elmúlt négy évben, és olyan mértékű korrupció keletkezett, amely példátlan a térségben. Ez a magyar választópolgárok túlnyomó többségét nem zavarta.

5000 milliárd forint kellene a stabilizációhoz

A gazdasági helyzet konszolidációjához mintegy 5000 milliárd forintra lenne szüksége a magyar kormánynak. Ennek egy jelentős része érkezhet az Európai Uniótól, ha viszont ez nem következik be, akkor a magyar gazdaság válságos helyzetbe kerülhet. A kormány belföldi politikai mozgástere viszont kifejezetten nagy a választási eredmény miatt. Az oktatás és az egészségügy területein viszont nem lehet helyük további megszorításoknak.

Róna szerint a progresszív adóztatás visszaállítása lehetne az egyik lehetséges kiút egy radikális adóreform keretében.

A másik alternatíva az Európai Unióval történő megállapodás volna, ami viszont nagyon nehéz és rögös út. A közgazdász arra nem lát esélyt, hogy a jogállamisági mechanizmus kérdésében az EU álláspontja változhat, hiszen arra nincs semmilyen hatással a magyar választási végeredmény.

(Borítókép: Róna Péter közgazdász az ellenzéki frakciók köztársaságielnök-jelöltje az Országgyűlés plenáris ülésén ahol döntenek az új államfő személyérõl 2022. március 10-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

Rovatok