Index Vakbarát Hírportál

Hermelint láttak a Körös–Maros Nemzeti Parkban

2022. április 18., hétfő 18:54

Ezek a kis termetű ragadozók rejtőzködő életmódot folytatnak, kizárólag éjszaka vadásznak, ezért ritkán kerülnek az ember szeme elé.

Pedig Montág-pusztán, a nemzeti park vizes élőhelyeinek környékén kis számban ugyan, de élnek hermelinek.

Legutóbb a puszta déli részén, egy dűlőút melletti gyepes területen figyeltek meg több alkalommal egy nyári bundás példányt a védett terület munkatársai – olvasható a Körös–Maros Nemzeti Park weboldalán.

A leírásból az is kiderül, hogy a hermelin nyári bundája vörhenyes-barnás, téli bundája pedig fehér, miközben farkának vége télen-nyáron fekete, ez alapján lehet megkülönböztetni a menyéttől.

Mindenkori színezete a rejtőzködésben segíti. Ezáltal kerülheti el, hogy áldozatául essen a nagyobb ragadozóknak, például a rókáknak, nyesteknek, baglyoknak, illetve rejtőzködő színezete abban is támogatja, hogy zsákmányát észrevétlenül megközelíthesse. Magányos vadász, főleg éjszaka és szürkületben keresi prédáját.

Hermelinek felbukkanására a Körös–Maros Nemzeti Parkon belül legnagyobb eséllyel a Kis-Sárréten, a kardoskúti Fehér-tó térségében és a Csanádi puszták részét képező Montág-pusztán lehet számítani.

Rovatok