Index Vakbarát Hírportál

Jégdarával érkezik a zivatar, az ország nagy részére adtak ki figyelmeztetést

2022. április 18., hétfő 15:59 | aznap frissítve

Hétfő délután egyre több gomolyfelhő képződik, amelyek időszakosan össze is állhatnak, hosszabb időre pedig akár el is takarhatják a napot. Elszórtan záporeső, hódarazápor, néhol zivatar is előfordulhat – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

A hegyekben hózápor is kialakulhat. Többfelé lesz élénk az északi, északkeleti szél, az Alpokalján erős, intenzív záporok környezetében viszont előfordulhatnak viharos széllökések is.

A hőmérséklet délután 9 és 15 fok, késő este 1 és 8 fok között valószínű.

Este az ég általában erősen felhős vagy borult lesz, kevesebb felhő a keleti, északkeleti megyékben lehet. Főként a középső megyékben, valamint kisebb eséllyel a nyugati határvidéken fordulhat elő zápor vagy hódarazápor, a Dunazug-hegységben és az Északi-középhegységben pedig hózápor.

A légmozgás többnyire mérsékelt marad, kedd hajnalra általában 0 és 5 fok közé hűl a levegő, gyenge fagy a kevésbé felhős keleti, északkeleti tájakon lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 6 és 13 fok között várható.

Figyelmeztetést adtak ki

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint tíz megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést zivatar miatt. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, de esetenként szélerősödés vagy jégeső is előfordulhat az alábbi megyékben:

Hétfőn napközben elsősorban a Duna szélesebb sávjában, valamint a Duna–Tisza-közén alakulhat ki néhány zivatar, amelyekhez legfeljebb viharos közeli, mintegy 60 kilométeres széllökés és jégdarazápor társulhat.

Zivatarveszély miatt keddre is figyelmeztetést adtak ki

Elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarveszély miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre az ország nagy részére – számolt be az MTI.

A záporok mellett kedden az ország teljes területén van esély rá, hogy zivatarok alakuljanak ki, melyeket jégdarazápor is kísérhet. A főváros mellett az alábbi megyékre adták ki az elsőfokú figyelmeztetést:

A hét további részében is többször lehetnek elszórtan záporok. Az évszakhoz képes hűvös idő után, a hét második felében melegedés várható.

Rovatok