Index Vakbarát Hírportál

Soltész Miklós: Magyarország megmarad a béke szigetének

2022. április 19., kedd 18:52

„Magyarország a háború kitörése óta 1300 tonna segélyt juttatott el Ukrajnába, és több százezer menekültnek segített hazánkban, de fegyvert és katonát továbbra sem küld” – hangsúlyozta Soltész Miklós államtitkár, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke, miután Ljubov Nepoppal, Ukrajna budapesti nagykövetével látogatást tett a budapesti BOK-csarnokban működő humanitárius tranzitponton.

A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a közmédiának nyilatkozva közölte: Magyarország sokkal többet tud segíteni, ha Kárpátaljával együtt „a béke szigete marad”.

Magyarország nem ért egyet az orosz kőolaj és a gáz importjának embargójával sem, mert az olyan mértékben sújtaná a magyar és az európai gazdaságot, hogy

tönkremennénk, és segíteni sem tudnánk

– mondta Soltész Miklós.

Az ukrán nagykövet, aki először látogatta meg a tranzitpontot, köszönetét fejezte ki a magyar kormány és a magyarok segítségért, és azt kérte, továbbra is támogassák az Ukrajnából érkezőket. Ugyanakkor jelezte, tiszteli és megérti a fegyverszállításra vonatkozó magyar álláspontot, de nem ért vele egyet.

Nem lehet védekezni fegyver nélkül

– hangsúlyozta Ljubov Nepop ukrán nagykövet.

A nagykövet hozzátette: nem kérnek katonákat, nem kérik, hogy Magyarország belemenjen a háborúba, megértik és fontosnak tartják azt a magyar álláspontot, hogy a békét akarják megőrizni. Ugyanakkor más országokhoz hasonlóan Magyarországtól is azt kérik, fontolják meg, hogy milyen formában tudnának a védekezéshez eszközöket adni.

Védekezés nélkül nem fogjuk tudni az orosz hadsereget megállítani. Ha minket segítenek, akkor ezzel tudják itt megőrizni a békét 

– fogalmazott az ukrán nagykövet. Hozzátette:

minden országtól fegyverszállítást és erősebb embargót kérnek, de ez nem jelenti azt, hogy ne lennének hálásak minden segítségért.

Ljubov Nepop azt is felvetette, a magyar hatóságok lépjenek fel egy április 30-ára, Budapestre tervezett oroszpárti tüntetéssel szemben. A nagykövet elmondta: a külügyi tárcához jegyzékkel fordultak, hogy a magyar hatóságok ne engedélyezzék a tüntetést.

Amikor egy gyilkos támogatásáról van szó, az nem a demokráciáról szól.

Soltész Miklós, miután karitatív szervezetek képviselőivel körbevezette a nagykövetet a tranzitponton, beszámolt arról, hogy eddig 1300 tonna élelmiszert, gyógyszert, orvosi eszközt és ruhát juttattak el Ukrajnába, a háború kitörésekor pedig több mint 100 ezer liter üzemanyaggal is segített Magyarország.

Eddig több mint 620 ezer ember érkezett Magyarországra Ukrajnából, ebből 270 ezer menekültnek biztosított szolidaritási jegyet a magyar vasúttársaság. Több mint 300 ezer embernek segítettek eddig a karitatív szervezetek valamilyen módon, étellel, ruhával, szállással vagy egészségügyi szolgáltatással. Menedékes kérelmet eddig 16 400-an nyújtottak be, és több mint 101 ezer ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást bocsátottak ki a hatóságok. Az államtitkár kiemelte azt is: a Híd Kárpátaljáért programban már több mint egymilliárd forint felajánlás érkezett.

Mindezt tesszük sok-sok negatív lépés, üzenet és mondat ellenére, és annak ellenére is, hogy a kárpátaljai magyarokkal szemben az elmúlt 8 évben nem volt barátságos az ukrán politika egy része

– mondta Soltész Miklós.

Fantasztikusnak nevezte a menekülteknek segítő összefogást, és megköszönte minden önkéntesnek a húsvéti ünnepek alatt is a folyamatos, áldozatos munkáját – írja az MTI.

Ukrajnából külföldre Magyarországgal együtt csaknem ötmillió menekült érkezett a háború kitörése óta. 

Rovatok