Index Vakbarát Hírportál

Már a Lidl áruházaknál is leadható a használt sütőolaj

2022. április 21., csütörtök 11:24

Az ingyenesen és biztonságosan használható gyűjtőpontokkal a vállalat környezetbarát alternatívát kínál vásárlói számára, hiszen a visszagyűjtött olajok 100 százalékban újrahasznosíthatóak.

A Lidl Magyarország tesztjelleggel elindította a használtsütőolaj-visszagyűjtést, amellyel újabb fontos lépést tesz a környezetre gyakorolt káros hatások csökkentése érdekében. 

A cég azon dolgozik, hogy minimalizálja ökológiai lábnyomát, és ezzel egy időben vásárlói figyelmét is felhívja a környezetvédelem fontosságára. A tárolóedények jelenleg hat áruházhoz kerültek ki.

A leadás rendkívül egyszerű:

a kihűlt étolajat össze kell gyűjteni egy palackba, be kell dobni az erre a célra kijelölt szelektív gyűjtőbe, amit az elszállítást követően újrahasznosítanak.

„Bízunk benne, hogy mind többen élnek ezzel az új lehetőséggel és együttesen teszünk a körforgásos gazdaságért, a fenntartható jövőért” – emelte ki Tőzsér Judit, a Lidl Magyarország vállalati kommunikációs vezetője.

A kidobott vagy kiöntött használt sütőolaj rendkívül káros és veszélyes a környezetünkre. A lefolyóba öntve a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, míg az élővizekbe jutva a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket.

Egyetlen csepp használt étolaj akár 1000 liter élővizet is elszennyezhet, holott a használt sütőolaj 100 százalékban újrahasznosítható. A szelektíven gyűjtött és megfelelő helyen leadott mennyiség 90 százalékából biodízel, 10 százalékából biogáz képződik. 

Rovatok