Index Vakbarát Hírportál

Csökkent a napi új fertőzöttek száma, és kórházban is kevesebb koronavírusos beteget ápolnak

2022. április 22., péntek 09:00

Az elmúlt napon 2047 új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon, meghalt 24 beteg – derül ki a központi tájékoztató oldal pénteken közölt adataiból. A tesztek több mint 21 százaléka lett pozitív.

A koronavírus tájékoztató oldal adatai szerint a legtöbb új fertőzött Nógrád, Győr-Moson-Sopron, Vas, Baranya és Veszprém megyében van. A tesztek 21,3 százaléka lett pozitív.

Utoljára az operatív törzs csütörtökön tett közzé napi adatokat, akkor 3041 új fertőzöttet és 24 halálesetet regisztráltak a betegséggel összefüggésben. Kórházban 1500 koronavírusos beteget ápoltak, közülük 48-an voltak lélegeztetőgépen.

Megszűntek a korlátozások

Az egészségügyi adatok folyamatos javulása miatt Gulyás Gergely március elején a Kormányinfón bejelentette, hogy mivel a végéhez közeledik az ötödik járványhullám, kivezetik a korlátozásokat. Ennek értelmében:

Az egészségügyi veszélyhelyzetet továbbra is fenntartják, részben a kormány cselekvőképessége, részben a hatodik hullám veszélye miatt.

Péntekenként nem kell időpontot foglalni oltásra

A kórházi oltópontokon, a háziorvosoknál és a házi gyermekorvosoknál továbbra is elérhető a koronavírus elleni oltás. A kórházi oltópontokra időpontfoglalással lehet menni. Péntekenként pedig oltási akciónapot is tartanak, amikor reggel 7 és este 19 óra között akár időpontfoglalás nélkül is lehet menni az oltópontokra.

Az időpontfoglalót csak az oltásra regisztráltak tudják használni, közülük is csak azok, akiknek a regisztrációja már érvényesítve van, tehát a regisztrációkor megadott adataikat már ellenőrizték. A regisztráció státuszát ide kattintva lehet ellenőrizni. Aki még nem regisztrált oltásra, megteheti a Vakcinainfo honlapon. Az 5–11 éves gyermekek oltása is csak előzetes időpontfoglalással lehetséges a kórházi oltópontokon vagy a házi gyermekorvosoknál.

Az oltás felvételéhez hozzájáruló nyilatkozat szükséges, kiskorú esetében ezt a szülők töltik ki. Minden oltáshoz külön hozzájáruló nyilatkozatot kell kitölteni:

(Borítókép: Vasvári Tamás / MTI)

Rovatok