Index Vakbarát Hírportál

Több megyére is kettes fokú figyelmeztetést adtak ki

2022. április 24., vasárnap 07:26

Vasárnap csapadékos időjárásra számíthatunk, amit néhol erős szél is kísér. Több megyére széllökések és zivatarok miatt adtak ki egyes vagy kettes fokú figyelmeztető előrejelzést.

Vasárnap a déli óráktól csaknem az egész országban erősen csapadékos időjárásra számíthatunk, de estére fokozatosan felszakadozik a felhőzet – tudatja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Hozzáteszik, reggelig helyenként eső, zápor, a déli óráktól viszont már több helyen alakulhat ki zápor, zivatar a középső és keleti tájakon. A szél is többfelé megerősödik, így a Kisalföldön, az Alpokalján, valamint zivatarok környezetében viharos lökések lehetnek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 25 fok között várható,

késő estére azonban 11 és 16 fokra hűl a levegő.

Vasárnap estére elhagyja Magyarországot a felhőzet, de a keleti határszélen még lehet eső, zápor, esetleg egy-egy helyen zivatar is. Mindenütt kissé felhős vagy derült idő lesz, azonban a szolgálat kiemeli, hogy az éjféli óráktól újabb felhősödés kezdődik, amiből helyenként előfordulhat csapadék. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 10 fok között alakul.

Több helyen is figyelmeztetnek

A reggeli óráktól egyre nagyobb területen megerősödő szél miatt Győr-Moson-Sopron és Vas megyében egyes fokú, citromsárga figyelmeztető jelzés van érvényvényben. Zivatarok miatt az ország nagy részében figyelmeztetnek,

ugyanakkor három megyére (Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyére) jelentős, kettes fokú, narancssárga jelzést adtak ki.

De az esti órákra a zivatarok elhagyják az országot.

Az Időkép orvosmeteorológiai jelentéséből kiderül: vasárnap nem lesz időjárási front felettünk, de a fülledt idő miatt többeknél tapasztalható lesz légszomj, rosszullét. A szeles idő miatt pedig fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, valamint ingerlékenység és nyugtalanság is jelentkezhet.

(Borítókép: Eső áztatta női esernyő egy áprilisi zápor után. Fotó: Faludi Imre / MTI)

Rovatok