Index Vakbarát Hírportál

Karácsony Gergely Brüsszelbe ment Budapest pénzéért

2022. április 25., hétfő 11:09

Karácsony Gergely szerint az Európai Uniónak érdemes az önkormányzatok szerepét erősítenie.

Brüsszel főteréről jelentkezett Karácsony Gergely főpolgármester, aki közösségi oldalán jelezte, érveket sorakoztat fel meggyőződése mellett, mely szerint

Magyarországnak szüksége van az uniós forrásokra, az áremelkedésekkel járó gazdasági válságból csak az európai támogatások segítségével lehet kilábalni. Ehhez a magyar kormánynak a jogállami normákat kell betartania, az EU-nak pedig az önkormányzatok szerepét érdemes erősítenie.

Emlékezetes, február közepén fogadta el az Európai Parlament a Cseh Katalin nevéhez köthető jelentést, mely szerint az európai városok közvetlenül pályázhatnak brüsszeli forrásokra, a koronavírus utáni helyreállítási alapok (RRF) egy része pedig közvetlenül a városok számlájára érkezhet. A Momentum európai parlamenti képviselője korábban úgy fogalmazott, erre azért van szüksége a településeknek, mert 

az elmúlt időszakban a Magyarországra érkező uniós pénzek – a Fidesz-kormány hibái, bűnei és kompromisszumképtelensége miatt – veszélybe kerültek. Az uniós helyreállítási alap milliárdjai a fideszes korrupció miatt elakadtak, és ugyanezért indulhat jogállamisági eljárás is a magyar kormány ellen.

Budapest baloldali városvezetésének visszatérő kritikája szerint a Fidesz pénzügyileg kivéreztette a fővárost. Karácsony Gergely brüsszeli látogatásán most ezeknek a forrásoknak a lehívásáért lobbizhat. 

Rovatok