Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor gimnáziuma is csatlakozott a PDSZ drámai képet festő felhívásához

2022. április 26., kedd 17:52

Az  eduline  által is jelzett szakszervezeti kezdeményezésnek az a célja, hogy mindenki számára világossá tegye, a valóságban hogyan is alakul egy-egy intézményben az oktatói korfa.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a közelmúltban felhívást tett közzé, melyben arra kérik a közoktatási intézményekben dolgozó tanárokat, hogy készítsenek egy olyan fotómontázst, melynek egyik képén a 20 és 30 év közötti tanárok, a másikon a 30 és 40 év közöttiek, a harmadikon a 40 és 50 év közöttiek, a negyediken pedig az 50 évnél idősebb oktatók láthatók. 

A PDSZ most (az egyik székesfehérvári oktató posztját megosztva) nyilvánosságra hozta, hogy akciójukhoz más intézmények után, a mai napon

Orbán Viktor alma matere, a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium tantestülete is csatlakozott.

A bemutatott kép csak a számokat jelzi, és nem is az iskola oldalán jelent meg. Ez abban a tekintetben visszalépés, hogy februárban névvel, fotóval, az iskola oldalán, polgári engedetlenség keretében álltak ki a pedagógusok sztrájk joga mellett.

Az azonban kiderült belőle, hogy a Telekiben nincs a húszas éveiben járó tanár, a tanári kar döntő többsége viszont már elmúlt 50 éves.

Amint arról az Index is beszámolt, a PDSZ nyílt levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, egyebek mellett arra figyelmeztetve őt, hogy jelentős béremelés és a munkaterhelés csökkentése nélkül nem orvosolható a tantestületek elöregedése és a létszámok drámai csökkenése, nem csökkenthető a feszültség a társadalom és a kor elvárásai és az oktatási intézmények teljesítőképessége között.

Rovatok