Index Vakbarát Hírportál

Schilling Árpád: Akik minden hatalmat megszereztek maguknak, azoknak kellene bocsánatot kérniük

2022. április 26., kedd 09:43

A Krétakör alapítója közösségi oldalán reagált Tompa Gábor exkluzív interjújára, amelyet az Indexnek adott a MITEM fesztivál vendégeként.

A Jászai Mari-díjas rendező megemlíti, hogy ennek a fesztiválnak Vidnyánszky Attila az igazgatója, „aki politikai támogatással, az érintettek véleményét figyelmen kívül hagyva darálta le a Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiáját, szenátusát, sőt néhány konkrét személyt is, például Székely Gábort, Zsámbéki Gábort vagy Ascher Tamást, akiket Tompa Gábor személyesen is ismerhet a múltból”.

Schilling szerint Vidnyánszky „ugyanilyen hatékonysággal húzta ki a szőnyeget a független szcéna alól úgy, hogy soha senkivel nem egyeztetett, semmilyen ellenvéleményt nem hallgatott meg. (…) Mindez abban az országban történik, ahol a tájékoztatás, a véleményszabadság központját, a Közmédiát egyszerűen megszállta a kormányzó párt”.

Schilling röhejes álszentségnek tartja, hogy Tompa Gábor szerint a legártalmasabbak az amerikai liberálisok.

Ahogy a kolozsvári színház igazgatója beszél, az a Krétakör alapítójának megítélése szerint egy centit sem visz közelebb a békéhez:

Ez az a tipikus önfelmentő, ködösítő, a győztesekhez dörgölőző, a veszteseket figyelemre sem méltató, a tényeket messzire elkerülő, mitikus semmit mondás, amiből mi, magyarok mindig is jelesre vizsgáztunk.

Schilling szerint a békéhez az vezetne el, „ha azok, akik minden hatalmat megszereztek maguknak, bocsánatot kérnének mindazért a sérelemért, amit másoknak okoztak”. 

Rovatok