Index Vakbarát Hírportál

Semjén Zsolt az ellenzékről: Se a papájuk, se a pszichológusuk nem vagyunk

2022. április 27., szerda 10:56

Szerdán folytatódnak az Országgyűlés megalakulását előkészítő tárgyalások, Semjén Zsolt szerint az ellenzék dolga, hogy egymás között megállapodjanak a pozíciókról.

Hétfő után szerdán tartják az új Országgyűlés megalakulását előkészítő tárgyalások második fordulóját a kormánypártok, a hatpárti ellenzék, valamint a Mi Hazánk Mozgalom képviselői. Az Index úgy értesült, hogy az összefogás pártjai elsősorban az Országgyűlés alelnöki pozícióinak elosztását tartják méltatlannak, erről itt írtunk részletesen.

Semjén Zsolt nem gondolja, hogy nekik kellene bármilyen tanácsot adni az ellenzéknek, és leszögezte: „Megvan a választási végeredmény. Kétharmadról a Fidesz–KDNP dönt, egyharmadról az ellenzék, ez egy korrekt dolog.”

A politikus egy sajtótájékoztatón az ATV kérdésére arról is beszélt, hogy az ellenzék önmagát minek tekinti, „egyharmadnak, vagy két tömbnek, két listának vagy hét pártnak, az az ő dolguk. Állapodjanak meg, ahogy tudnak”.

Semjén Zsolt hangsúlyozta, hogy ők nem akarnak beleszólni az ellenzéki egyeztetésbe, „állapodjon meg a DK, a Mi Hazánk meg az összes többi, aki ott van! Rajtunk nem múlik”. A KDNP-s politikus kijelentette:

Se a papájuk nem vagyunk, se a pszichológusuk, és se életvezetési, se politikai tanácsot nem adunk senkinek.

Semjén Zsolt a Momentum öt pontot tartalmazó követeléslistájára vonatkozó kérdésre – Fekete-Győr Andrásék csak ezen feltételek teljesülése esetén vennének részt az alakuló ülésen és az érdemi parlamenti munkában – úgy fogalmazott, hogy „abszurd az egész”, majd hozzátette:

Ha bejön, és leteszi a képviselői esküt, akkor tisztelettel állva meghallgatjuk. Ha nem jön be, és nem teszi le, akkor meg nem teszi le. Mi közünk hozzá? Az ő dolga.

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője ezt azzal egészítette ki, a választók nem azért szavaztak az ellenzéki képviselőkre, hogy ne tegyék le az esküt, és ne járjanak be a parlamentbe. A kereszténydemokrata politikus megerősítette Kocsis Máté és Hollik István szavait: az alakuló ülést kihagyó képviselők nem tölthetnek be parlamenti tisztségeket.

(Borítókép: Semjén Zsolt 2022. április 3-án. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok