Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Az ENSZ-nek még aktívabb szerepet kell vállalnia a béketeremtésben

2022. április 27., szerda 18:02

Az ENSZ aktívabb szerepvállalása ez egyik utolsó reménysugár lehet a tűzszünetre és a tartós béke megteremtésére Ukrajnában – mondta Szijjártó Péter New Yorkban, és kifejtette: ha nem tudjuk elérni, hogy béke legyen, könnyen kontrollálhatatlanná válhatnak a háború következményei.

Hazánk számos kihívással néz szembe a szomszédban zajló háború miatt. Mi nem akartuk ezt a háborút, békét szeretnénk, ezért Magyarország kormányának elsődleges felelőssége biztosítani Magyarország és a magyar emberek biztonságát – fejtette ki az ENSZ-ben felszólalva Szijjártó Péter szerdán New Yorkban.

A konfliktus minden egyes másodpercben a biztonságunkat fenyegeti, ezért meg kell tenni mindent, hogy a háború befejeződjön

– vélekedett a miniszter, és hozzátette: ezért döntött úgy a kormány, hogy hazánk nem szállít fegyvereket Ukrajnába, és nem enged fegyverszállítmányokat keresztül a területén, mert ezzel azt kockáztatnánk, hogy a konfliktus részeseivé válunk.

A külgazdasági és külügyminiszter emlékeztetett rá, hogy szomszédos országként hazánk már több mint 640 ezer menekültet fogadott be, akiket ellátunk, és munkát ajánlunk azoknak, akik maradni akarnak, gyermekeiknek pedig tanulási lehetőséget biztosítunk.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: mindenkit be fogunk engedni, aki Ukrajnából érkezik hazánkba, és segítségre szorul.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy már több mint ezer tonna humanitárius segélyt küldtünk Ukrajnába, és a magyar kórházi kapacitásokat is felajánlottuk a sebesült ukrán katonáknak.

Szijjártó Péter beszédében sürgette a humanitárius folyosók létrehozását, és elmondta: támogatjuk az ENSZ főtitkárának javaslatát egy humanitárius kapcsolattartó csoport felállítására.

Az ENSZ-nek még aktívabb szerepet kell vállalnia a béketeremtésben, ami ez egyik utolsó reménysugár lehet a tűzszünetre és a tartós béke megteremtésére Ukrajnában – fejtette ki a miniszter, aki szerint a háború egyre brutálisabbá válik, és ha nem tudjuk elérni, hogy béke legyen, könnyen kontrollálhatatlanná válhatnak a konfliktus következményei.

(Borítókép: Szijjártó Péter az ENSZ-ben 2022. április 27-én. Fotó: Szijjártó Péter / Facebook)

Rovatok