Index Vakbarát Hírportál

Varga Judit megkapta az Európai Bizottság levelét, de van néhány hozzáfűznivalója

2022. április 27., szerda 18:40

Az igazságügyi miniszter a közösségi oldalán arról biztosította a brüsszeli bürokráciát, hogy a konstruktív és kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszédre mindig nyitott marad a kormány.

Ahogy arról az Index is írt, megindította Magyarországgal szemben a jogállamisági mechanizmust az Európai Bizottság. A döntésről a mai nap folyamán a magyar kormányt is tájékoztatták. Az Európai Bizottság számos kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben a közös értékek megsértése miatt, köztük az akadémiai szabadsággal, valamint a civil társadalmi szervezetek, a migránsok és a szexuális kisebbségekhez tartozók jogaival összefüggésben.

Varga Judit igazságügyi miniszter Facebook-bejegyzésében azt írta: „A magyar kormány megkapta a jogállamisági eljárás elindításáról szóló levelet az Európai Bizottságtól. Az persze beszédes, hogy a liberális sajtó hamarabb értesül a levél tartalmáról és elküldésének idejéről, mint maguk a tagállamok.”

Hozzátette:

biztosítjuk mindenesetre a brüsszeli bürokráciát és a nyugati-liberális sajtót: ahogyan eddig mindig, úgy most is határidőn belül megválaszoljuk a levelet, hiszen a konstruktív és kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszédre mindig nyitottak maradunk. A következő kérdésekben azonban nem fogunk engedni: Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból, nem hagyhatjuk, hogy a magyar családok fizessék meg a háború árát, gyermekeinket pedig meg fogjuk védeni a genderlobbival szemben

– hangsúlyozta az igazságügyi miniszter.

Az eljárás 5-9 hónapot vehet igénybe, amelynek végén a tagállamok tanácsa elfogadja az Európai Bizottság javaslatát a pénzügyi intézkedésekről – ezeknek a jogsértésekkel arányban kell állniuk. Didier Reynders igazságügyi uniós biztos szerint az Európai Bizottság nem tud beszámolni pozitív fejleményekről a jogállamiság magyarországi helyzetével kapcsolatban. Egyben reményét fejezte ki, hogy a folyamatban lévő eljárások lehetővé teszik a magyar hatóságok számára, hogy megfelelően reagáljanak az Európai Bizottság által megfogalmazott aggályokra. 

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok