Index Vakbarát Hírportál

Gyurcsány Ferenc és Jakab Péter eltaktikázták magukat

2022. április 30., szombat 19:37

Jelentősen eltaktikázta magát a „füstös szobákban” zajló tárgyalásokon Gyurcsány Ferenc és Jakab Péter, akik minden bizonnyal azt hitték, megerősítik pártjaik pozícióját az ellenzéken belüli házi versenyben, de a választások után súlyos meglepetés várta őket. A DK 8, a Jobbik 6, a Momentum viszont mindössze 2 mandátumot bukott az előzetesen biztosra vett parlamenti helyek közül.

A Demokratikus Koalíció a felmérések szerint messze az ellenzék legerősebb alakulata, és a választások előtt a pártok között született megállapodások is ezt tükrözték, de az ellenzék tragikus vidéki szereplése miatt a Momentum annak ellenére partiba kerülhet Gyurcsány Ferenc pártjával és a Jobbikkal, hogy előzetesen nemigen osztottak nekik lapot.

Mint ismert, az ellenzéki pártok az országgyűlési választások előtt úgy állapodtak meg, hogy a közös lista első 45 helyéből a DK-nak 14, a Jobbiknak 12, a Momentumnak 8, az MSZP-nek és a Párbeszédnek összesen 8, az LMP-nek pedig 3 hely jut majd. Azért az első 45 pozícióra koncentráltak a tárgyalások során, mert biztosra vették, ennyi listás helyet mindenképpen szerez majd az ellenzék.

A választók akaratából azonban csak 38 pozíció jutott az összefogás pártjainak: a DK 11, a Jobbik 10, a Momentum 6, az MSZP 5, a Párbeszéd 2, az LMP pedig 4 helyet szerzett meg. A DK tehát 3, míg a Momentum 2 helyet veszített az előzetesen tervezetthez képest.

A számok úgy jöttek ki, hogy egy korábbi megállapodás értelmében Dobrev Klára helyét az LMP-s Bakos Bernadett, a parlamenti mandátumról szintén lemondó Karácsony Gergely pozícióját párttársa, Szabó Rebeka, a közös miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter székét pedig a jobbikos Végh Noémi kapja meg.

Az igazi csalódás azonban az egyéni választókerületekben érte a DK-t és a Jobbikot a Momentummal szemben, akik ezen a fronton viszonylag olcsón megúszták a csalódást jelentő ellenzéki szereplést. Az elsősorban budapesti beágyazottsággal rendelkező Momentum ugyanis fővárosi indulási lehetőségeket harcolt ki magának a tárgyalásokon, míg a biztosnak vélt vidéki választókerületekben a DK és a Jobbik jelöltjei indultak.

Az Azonnali nyilvánosságra hozta azt a harminc választókerületet, aminek behúzását kötelezőnek tekintették az összefogás pártjai. A listából kiderül, hogy a DK-nak 9, a Jobbiknak 4, a Momentumnak pedig 5 hely jutott volna a befutónak hitt körzetekből.

Április 4-re azonban világossá vált, hogy Gyurcsány Ferenc Pártja és a Jobbik lett a gyenge vidéki szereplés nagy vesztese. Előbbi ugyanis 5, utóbbi pedig 4 parlamenti helyet bukott, míg a Momentum mindegyik, előzetesen biztosra vett egyéni mandátumot behúzta.

Az ellenzék által megnyert 19 választókerületben ugyanis 5 momentumos, 5 szocialista, mindössze 4 DK-s, 4 párbeszédes és 1 LMP-s induló volt. A Jobbik pedig egyáltalán nem is szerzett egyéni mandátumot.

A DK a legnagyobb ellenzéki frakciót alakíthatja meg, de míg a párt úgy futott neki a választásoknak, hogy 23 helyet biztosra vettek, ebből 8-at elbuktak, és így csak 15 mandátum jutott nekik. Ezzel szemben a Budapestre behúzódó Momentum a várt 13 helyből 11-et megszerzett, és jobban megközelítette Gyurcsány Ferencéket, mint amennyire a valós támogatottsága predesztinálta.

A Jobbik szintén eltaktikázta magát, ugyanis Jakab Péter pártja minimum 16 mandátumot remélt, amiből mindössze 10-et sikerült megszereznie, és így kisebb frakció jut nekik, mint az előzetesen gyengébbnek vélt Momentumnak.

(Borítókép: Gyurcsány Ferenc és Jakab Péter. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok