Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Államok volt oroszországi nagykövete szerint a Gulag országában senki sem mond igazat

2022. április 30., szombat 19:14

Ukrajna teljes körű orosz inváziója katasztrófa volt Vlagyimir Putyin számára, és az Oroszország által kirobbantott háború megsemmisíti a „putyini rezsimet” – állítja az Egyesült Államok egykori oroszországi nagykövete.

Michael McFaul 2011 és 2014 között volt az Egyesült Államok nagykövete Oroszországban, jelenleg pedig a Stanford Egyetem Freeman-Spoly Nemzetközi Tanulmányok Intézetének igazgatója.

Biztos vagyok benne, hogy ez a háború katasztrofális a Putyin-kormánynak és magának Putyinnak is. Nem tudom, hogyan bukik el, de most a putyinizmus végének kezdetét látjuk

– mondta McFaul, aki szerint az orosz elnök óriási hibát követett el azzal, hogy nem számolt az invázió valós következményeivel. Hangsúlyozta:

Putyin 22 éve van hatalmon, ezért vereségre van ítélve.

A világ minden – ilyen régi vezetéssel bíró és ekkora hatalommal rendelkező – országa pusztulásra van ítélve a diplomata szerint, mert nem hallgatnak a pénzügyminisztereikre, nem hallgatnak a tanácsadóikra, nem hallgatnak a miniszterelnökeikre. 

Putyin biztos abban, hogy mindent jól csinál

McFaul szerint Putyin sem hallgat senkire, és biztos abban, hogy mindent jól csinál. Ez okozza az egyik legnagyobb problémát. A másik az, hogy Putyinnak nincs akkora támogatottsága Oroszországban, mint amennyit a kormánypárti propagandisták próbálnak kimutatni.

Most azt mondják, hogy 80 százalékuk támogatja Putyint. Ne higgyenek ezeknek a közvélemény-kutatásoknak! A Gulag országában senki sem mond igazat, ha ilyen közvélemény-kutatásokkal keresik meg őket. Senki sem mondja meg nekik az igazságot

– hangsúlyozta Michael McFaul.

A volt moszkvai nagykövet reményét fejezte ki, hogy Putyin után „nyitottabb és átláthatóbb rezsim” lesz Oroszországban.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szombati, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: Michael McFaul. Fotó:  ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP)

Rovatok