Index Vakbarát Hírportál

Szülői nyugdíj bevezetésére tesz javaslatot Bencsik János

2022. május 1., vasárnap 13:08

Bencsik János független országgyűlési képviselő a felnevelt gyermekek számát és iskolai végzettségét figyelembe vevő szülői nyugdíj bevezetését kezdeményezi az újonnan alakuló parlamentben.

A politikus az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében úgy fogalmazott, hogy a Második Reformkor Alapítvány javaslata alapján készült indítványa az „elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb társadalmi igazságtalanságát orvosolná, megelőzve a nyugdíjrendszer összeomlását is”.

A képviselő javaslata az 1970. január 1. után születettekre vonatkozna,

és a nyugdíjak legfeljebb 95 százalékát folyósítanák a hagyományos elv szerint, amely a szolgálati időn és az átlagkereseten alapul.

A fennmaradó öt százalékot szülői nyugdíj formájában fizetnék. Ezt az összeget az határozná meg, hogy az adott nyugdíjas hány gyermeket nevelt fel, és milyen legmagasabb iskolai végzettséget adott a kezükbe.

A javaslat az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb társadalmi igazságtalanságát orvosolná, megelőzve a nyugdíjrendszer összeomlását is – írta közleményében Bencsik János, hozzátéve, a kezdeményezés vitájában már nem lesz módja részt venni, hiszen mandátuma az új parlament megalakulásával, hétfővel véget ér.

(Borítókép: Bencsik János  2021. december 14-én. Fotó: Kovács Attila / MTI)

Rovatok