Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter bejelentette: visszahelyezik Kijevbe a magyar nagykövetséget

2022. május 2., hétfő 16:32 | aznap frissítve

Visszahelyezik a magyar nagykövetséget Kijevbe – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a hivatalos Facebook-oldalán.

A tárcavezető elmondta: úgy döntöttek, az ideiglenesen Kijevből Lvivbe költöztetett nagykövetséget visszaköltöztetik Kijevbe. Hozzátette: a biztonsági körülmények ehhez adottak.

A működés ott észszerű, hiszen így tudunk kapcsolatot tartani az ukrán kormányzati szervekkel, és hogyha a magyar vagy más EU-s állampolgárok Kijevben bajba kerülnek, vagy bármilyen segítségre szükségük van, így tudunk a helyszínen segíteni

– fogalmazott Szijjártó Péter. 

A külügyminiszter elmondta: a hétvégén bonyolították le a visszaköltözés fizikai részét, így mostantól újra Kijevben működik a magyar nagykövetség. 

Szijjártó Péter március elején jelentette be, hogy a folyamatosan romló biztonsági helyzet miatt a magyar kormány ideiglenesen a nyugat-ukrajnai Lvivbe helyzeti át a kijevi nagykövetségét. A tárcavezető akkor azt is elmondta, hogy a nagykövetség Lvivben csökkentett létszámmal fog működni. Később arról szóltak a hírek, hogy Lviv mellett is hajtottak végre támadásokat az orosz–ukrán fronton. Szijjártó Péter ennek ellenére azt mondta, a magyar nagykövetség továbbra is ott marad, és működik tovább, hogy segíteni tudjanak az Ukrajnában élő magyaroknak.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, hétfői percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: Szijjártó Péter 2022. március 28-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok