Index Vakbarát Hírportál

Figyelmeztetést adtak ki az egész országra

2022. május 3., kedd 06:37

Kedden az alapvetően többórás napsütés mellett fátyolfelhőkre, a déli óráktól ismét sokfelé erőteljes gomolyfelhő-képződésre van kilátás, és újra több helyen várható zápor, zivatar, amelyek az esti órákban lecsengenek.

A zivatarokat elsősorban felhőszakadás kísérheti. A szél csak zivatarok és intenzívebb záporok környezetében erősödhet meg. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5 és 11 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 20 és 24 fok között valószínű.

A gomolyfelhők többnyire összeesnek, csökken a mennyiségük, és nagyobb területen ki is derül az ég. A csapadék mindenütt megszűnik, mérsékelt marad a légmozgás – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A többórás napsütés mellett a déli óráktól erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, emellett fátyolfelhők is lesznek az égen. Összességében több helyen kell záporra, zivatarra számítani. A szél csak intenzívebb záporok, valamint zivatarok körül erősödhet meg.

Kiadták a figyelmeztetést

A meteorológiai szolgálat az egész országra érvényes figyelmeztető előrejelzést adott ki zivatarok miatt. Mint írják, kedden a késő délelőtti óráktól egyre több helyen alakulhatnak ki zivatarok, amelyek az esti, késő esti órákra jó eséllyel mindenütt megszűnnek. Az erősebb cellákat lokálisan intenzív csapadék, valamint apró szemű (1 centiméternél kisebb) jég is kísérheti.

Az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzése szerint kedden nem várható fronthatás, azonban a meleg, fülledt időben alvásproblémák jelentkezhetnek, csökkenhet a teljesítőképesség. A fülledtség nehézlégzést, légszomjat, mellkasi panaszokat okozhat.

(Borítókép: Jason Oxenham / Getty Images)

Rovatok