Index Vakbarát Hírportál

Ébredeznek a kígyók, óvatosan a viperákkal

2022. május 4., szerda 11:25

A tavasz nemcsak a virágba borult fákat és a zöldellő növényeket, hanem a kígyókat is magával hozza. Az elkövetkező napokban ébredezni kezdenek a kígyók is – figyelmeztet az Agroinform.

A becslések szerint több mint 2900 kígyófaj él a világon, melyek közül a viperák a legveszélyesebbek. Ezek közül azonban mindössze két faj él Magyarországon, előfordulásuk pedig nagyon ritka. Ha mégis találkoznánk viperákkal, miközben az erdőket és mezőket látjuk, semmiképp ne bántsuk őket, ugyanis idehaza védettek – írja a lap.

Az egyik ilyen viperafaj a parlagi vipera, amelynek a marása ugyan nem halálos, egyáltalán nem mondható kellemesnek, és rosszullétet okoz, esetleg kiütésekkel jár. Ha szeretnénk vele találkozni, az Erdőháton, a Fülesdet Kömörővel, Túristvándival összekötő utak mentén még van rá esélyünk.

A másik viperafaj, amely idehaza is megtalálható, a keresztes vipera. Vele leggyakrabban kora tavasszal lehet találkozni, amikor előbújik a rejtett üregekből, és kifekszik napozni. A faj rejtőzködő életmódot folytat, azonban nagyon éber, ezért igen nagy távolságból észleli a felé közelítő embert. Veszély esetén minden esetben menekülni próbál, de ha rálépünk vagy megfogjuk, támadni fog.

A keresztes vipera mérgének viszonylag alacsony a toxicitása. A marás után azonnal megjelenik a harapás nyoma. Ezután nagyon erős fájdalom jelentkezhet, amely órákon belül gyengeséget és gyulladást okozhat. Súlyosabb esetekben akár öt perccel a marás után, vagy órákkal később is jelentkezhet hányinger, hányás, inkontinencia, kólika, hasmenés, izzadság, láz, tudatvesztés, sokk, angiödéma. A marás akár halállal is járhat.

Rovatok