Index Vakbarát Hírportál

Lecsengenek a zivatarok, marad a nyárias meleg

2022. május 5., csütörtök 14:42

Csütörtökön az esti órákig szórványosan várható zápor, zivatar kisebb számban a délnyugati és északkeleti tájakon – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Az előrejelzés szerint kiemelten a középső tájakon, a Duna–Tisza közén, a Dunántúl északkeleti részén, az Északi-középhegység nyugati részén intenzívebb zivatarokra is számítani lehet rövid idő alatt jelentősebb csapadékkal, néhol óránkénti 60 kilométert meghaladó széllel, jégesővel. A késő esti, éjszakai órákban főként az északi országrészben némi eséllyel még előfordulhat zivatar.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a zivatarok miatt elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki, amely csaknem az egész országot érinti.

Este már nyugodtabb idő lesz

A záporok, zivatarok zöme este, késő este lecseng, de főleg az északi megyékben egyes területeken gomolyfelhős maradhat az ég, és helyenként további záporok, kisebb eséllyel zivatarok kialakulhatnak. Emellett nyugat, délnyugat felől fokozatosan megnövekszik a fátyolfelhőzet, amely a nyugati tájakon néhol meg is vastagodhat hajnalra. A légmozgás általában gyenge vagy mérsékelt lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 13 fok között alakul.

Pénteken már közel a 30 fokhoz

A Dunántúl nyugati részén lehet vastagabb a felhőzet, máshol fátyolfelhőzet szűri a napsütést, valamint gomolyfelhők is képződnek. Estére a Dunántúl többi részén is megvastagodhat a felhőtakaró

Délután főleg a Dunántúl északnyugati felén és az Északi-középhegység tágabb térségében várhatók záporok, zivatarok, az Alföld délkeleti részén a legkisebb a csapadék előfordulási esélye. A délkeleti szél nagyobb területen megélénkül, zivatarok környezetében átmeneti szélerősödés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 27 fok között várható.

Pénteken elsősorban a Dunántúl nyugati és északi részén, az Északi-középhegységben, az Alföld északi, északkeleti peremén megfelelők a feltételek a záporok mellett helyenként zivatarok kialakulására. Egy-egy intenzívebb zivatart jelentősebb csapadék, óránkénti 60 kilométer körüli szél, kisebb méretű jég kísérhet.

(Borítókép: Varga György / MTI)

Rovatok