Index Vakbarát Hírportál

Újabb szankció, amit Magyarország nem támogat

2022. május 8., vasárnap 11:01

Azbej Tristan szerint Magyarország a béketeremtést támogatja és „károsnak tartja a kontraproduktív, józan ésszel ellentétes szankciókat”. Az államtitkár szerint az Európai Bizottság „eszement” elképzelése azonban még azt is tiltaná, hogy az ortodox egyházfő az unió területére lépjen.

Magyarország nem támogatja vallási vezetők szankcionálását – mondta az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár az M1 aktuális csatornán vasárnap. Azbej Tristan azzal kapcsolatban beszélt erről, hogy az EU az ukrajnai háborúval összefüggésben orosz ortodox egyház vezetője, Kirill pátriárka szankciós listára helyezését tervezi. Az államtitkár hangsúlyozta:

Magyarország elítéli, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, azt agressziónak tartja, több szankciót támogatott, ám nem törekszik arra, hogy valamelyik oldalra álljon. A béketeremtést támogatja és károsnak tartja a kontraproduktív, józan ésszel ellentétes szankciókat.

Az orosz ortodox egyháznak világszerte 160 millió híve és 40 ezer papja van. Az Európai Bizottság „eszement” elképzelése azonban még azt is tiltaná, hogy az ortodox egyházfő az unió területére lépjen, azaz elszigetelné az ott élő híveket vallási vezetőjüktől. Ez az ötlet káros, nem vezet megbékéléshez – hangsúlyozta az államtitkár.

Az ortodoxok szerint Orbán Viktor a józan ész „megmaradt hangja”

Hozzátette: több egyházi vezető, például a szír ortodox pátriárka, az Örmény Apostoli Egyház külkapcsolati ügyekért felelős vezetője, az Orosz Ortodox Egyház Magyar Egyházmegyéje kormányzó főpapjának tanácsadója fordult levélben Orbán Viktor miniszterelnökhöz, a kereszténység és a józan ész „megmaradt hangjához” az Európai Unióban.

Azt írták, az Európai Bizottság elképzelése veszélyes precedens teremthet más egyházak „sakkban tartására”, „politikai szankcionálására” is. Magyarország számára azonban a vallásszabadság szent és sérthetetlen, ezért nem támogatja egyházi vezetők szankcionálását – jelentette ki a Miniszterelnökség államtitkára.

Azbej Tristan elmondta azt is, hogy mindeközben Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója tart, a Hungary Helps programban eddig 2 milliárd forint értékben nyújtottak segítséget Ukrajna területén.

A hatodik szankciós csomag elfogadása körül egyre több a vita

Az Európai Bizottság új, hatodik szankciós csomagjában az orosz ortodox egyház vezetőjének, Kirill pátriárkának az érdekeltségeit is befagyaszthatják. Azonban nem ez az egyetlen, s főleg nem a legnagyobb vitát kiváltó része a szankciós csomagnak. Napok óta hangos a sajtó azoktól a hírektől, hogy Magyarország továbbra sem hajlandó támogatni az Európai Unió hatodik szankciós csomagját. A magyar kormány hivatalos válaszában kiemelte: a tervezett csomag a legkiszolgáltatottabbak terheinek további növekedését eredményezné anélkül, hogy az EU érdemi erőfeszítéseket tenne a hatások enyhítésére.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban iparági egyeztetést hívott össze, amelyen Magyarország energiabiztonságáról tárgyaltak Brüsszel tervezett orosz olajembargója miatt.

A miniszterelnök pénteki rádióinterjújában elmondta, hogy Ursula von der Leyen figyelmen kívül hagyja, hogy az unió államaiban teljesen más viszonyok vannak, és olyan javaslatot tesz, amely az országok egyéni paramétereit figyelmen kívül hagyja.

(Borítókép: Azbej Tristan 2021-ben. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

Rovatok