Index Vakbarát Hírportál

Senkit ne zavarjon meg a meleg, a gócokban kemény lesz a helyzet

2022. május 9., hétfő 06:11

Hétfőn a gomoly- és fátyolfelhők mellett többórás napsütés várható. Szórványosan előfordulhat zápor, zivatar. Az északi, északkeleti szél többfelé megélénkül, a zivatarok környékén erős vagy viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 27 fok között alakul. Késő estére 12 és 17 fok közé hűl le a levegő – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. 

Az aktuális és a néhány órán belül bekövetkező veszélyes időjárási jelenségek miatt 19 járásra adtak ki riasztást.

Mint részletezik, a késő délelőtti óráktól az országban általában kedvezővé válnak a feltételek zivatarok kialakulásához.

Először a Dunántúli- és Északi-középhegységben, majd egyre többfelé várható zivatar. Intenzívebb zivatarok elsősorban a középső tájakon és a Dunántúlon valószínűbbek. Ezeken a területeken egy-egy intenzívebb gócban 25-30 mm csapadék, jégeső és 60-70 km/h-s széllökés is lehetséges. Este észak, északkelet felől csökken a csapadékhajlam.

Felhőszakadás miatt négy megyére, zivatar miatt az egész országra van érvényben figyelmeztetés. Egyes területeken intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat, írták. 

(Borítókép: Mohai Balázs / MTI)

Rovatok