Index Vakbarát Hírportál

Jakab Péter a zaklatási ügyről: Van egy állítás és egy tagadás

2022. május 9., hétfő 21:22

A Jobbik vezetője, Jakab Péter úgy látja, hogy egységesnek kell maradnia az ellenzéknek, de meg kell mutatni a sokszínűségüket. A politikus megszólalt a párton belüli zaklatási vádról is.

Jakab Péter szerint nehéz úgy politizálni, hogy 2010 óta mindig kétharmados ellenszélben kell valamilyen teljesítményt elérni, de azért nem lehetetlen. Példaként említette, hogy a 25 év alattiak szja-mentességét eredetileg a Jobbik javasolta, csak ők 29 évnél húzták volna meg a korhatárt. A pedofiltörvényt is azért szavazták meg a jobbikos képviselők, mert ők követeltek határozottabb fellépést ezen a területen, de hozzátette: a Fidesz ezt becsomagolta egy nem Európa-kompatibilis, homofób jelleget öltő törvénybe.

A politikus a Mi Hazánk Mozgalmat a Fidesz szatellitpártjának tartja, és a Jobbikot nevezte a jobboldali ellenzéknek. Jakab Péter hangsúlyozta:

egységesnek kell maradnia az ellenzéknek, de meg kell mutatnia a sokszínűségét. Vannak közös nemzeti minimumok, de azért nem mindenben gondolkodunk egyformán és ugyanúgy.

Jakab Péter az ATV Egyenes beszéd című műsorában arról is beszélt, hogy a kormányváltás reményével vette át a pártot, az elmúlt két évet az egységes ellenzék építése határozta meg. Azt, hogy hány szavazója van a Jobbiknak, már-már teoretikus vitának látja, és leszögezte: akik a régi Jobbik szavazóit hiányolják, azok a régi Jobbik hangját is akarják.

A pártvezető kifejtette: ha Budapesten próbált volna „izmozni” és választókerületeket kiharcolni, akkor lehet, hogy nagyobb frakciójuk lenne, de a Jobbiktól nem ezt várták a szövetségesek és a választók sem. A politikus megjegyezte azt is, hogy az ellenzék Budapesten is gyengült, pedig ott a Jobbiknak nem volt annyira erős bázisa.

Van egy állítás és egy tagadás

Jakab Péter a Jobbikon belüli zaklatási ügyről elmondta, hogy miután Szilágyi György élettársa az etikai bizottsághoz fordult, rögtön vizsgálat indult, ő egyébként az etikai bizottságtól értesült az egészről, a helyszínen nem érkezett hozzá panasz.

A pártelnök világossá tette, hogy amikor tudomására jutott az ügy, megdöbbent, és rögtön felhívta Szilágyi Györgyöt. A Jobbik volt országgyűlési képviselőjénél arról is érdeklődött: ha ez az eset úgy történt meg, ahogy az élettársa leírta az etikai beadványban, akkor miért nem fordultak rögtön a hatóságokhoz.

Jakab Péter kiemelte: a rendőrséget kellett volna megkeresni ezzel, de még ezután is a párt etikai bizottságához fordultak. Azóta egyébként megtörtént a feljelentés. A Jobbik elnöke úgy foglalta össze a helyzetet, hogy van egy állítás és egy tagadás, valamint az a fél is megtette a jogi lépéseket, akit megvádoltak.

(Borítókép: Jakab Péter. Fotó: Ajpek Orsi / Index)

Rovatok