Index Vakbarát Hírportál

Karácsony Gergely: Nyakunkon van a kötél, az önkormányzatok fulladoznak

2022. május 9., hétfő 20:37

A főpolgármester szerint a magyar gazdaságnak szüksége van az uniós forrásokra, de fontos a jogállamiság és a partnerség is, ezért egy elvszerű megállapodást javasol.

Karácsony Gergely úgy látja, hogy egyre inkább a gazdasági válság közepén vagyunk, amit részben a választási túlköltekezés okozott, miközben háborús sokk, infláció és energiaár-robbanás is van.

A főpolgármester azzal folytatta: ebben a helyzetben függesztik fel Magyarország uniós forrásait egy olyan mechanizmusban, amit még nem alkalmaztak, ezért nem is tudjuk, mit jelent. Azt is hozzátette, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által feltárt és szankcionált visszaélésekben Magyarország Európa-bajnok.

A városvezető az ATV Egyenes beszéd című műsorában arról is beszélt:

rendszerszintű probléma van az uniós források felhasználásánál, ennek az egyik része a korrupciós kockázat, a másik, hogy jól használjuk-e a forrásokat.

Karácsony Gergely hangsúlyozta: a központi kormányzatnak a civil szervezetekkel és az önkormányzatokkal is partnerségben kell lennie.

Az önkormányzatok már most fulladoznak

A főpolgármester leszögezte: nem lehet, hogy Magyarország ilyen gazdasági környezetben nem jut hozzá a forrásokhoz, mert az nemcsak a kormánynak, hanem az egész magyar gazdaságnak és a fővárosnak is problémákat okoz. Ugyanakkor az sem lehet, hogy ne szerezzenek érvényt a jogállamisági elveknek. Megemlítette azt is, hogy a Miniszterelnökség egyik főosztályvezetőjét épp az uniós források elköltése miatt  tartóztatták le.

Karácsony Gergely összefoglalóan elmondta:

legyenek uniós források, de jogállami módon költsék el őket,

az önkormányzatokat pedig kezeljék valódi partnerként. A politikus úgy fogalmazott: elvszerű megállapodás kellene arról, hogy Magyarország teljesíti az antikorrupciós garanciákat, és rögzítenék azt is, hogy érdemi partnerség van a szereplők között, aminek nem része az, hogy az egyik fél megfojtja a másikat, mert az önkormányzatok már most fulladoznak, nyakukon a kötél.

Karácsony Gergely azt is világossá tette, hogy az önkormányzati rendszerben több fideszes van, mint ellenzéki, értelmes párbeszédet szeretnének kialakítani, és nem akarnak ebből pártpolitikai kérdést csinálni. Úgy gondolja, hogy egy ilyen politikai győzelem után lehetne újrakezdés, másfajta hozzáállás.

A Párbeszéd búcsúzó társelnöke által kezdeményezett – a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadék meghosszabbításáról szóló – népszavazási kérdésekben adnak egy esélyt a kormánynak, hogy rendezzék ezeket az ügyeket referendum nélkül is. Karácsony Gergely egyébként úgy sejti, hogy a Fudan-beruházásban a kínai partner már nem akar részt venni.

(Borítókép: Karácsony Gergely. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok