Index Vakbarát Hírportál

Varga Judit: Európa hosszú ideje lejtmenetben van

2022. május 9., hétfő 09:28

Május 9-én ünnepeljük meg az Európa-napot, amely az európai békét és egységet állítja az érdeklődés homlokterébe. Varga Judit igazságügyi miniszter ennek kapcsán osztotta meg gondolatait közösségi oldalán.

Varga Judit az Európa-nap kapcsán osztotta meg legújabb gondolatait a Facebook-oldalán, amelyben kudarcnak nevezi az Európa jövőjéről tartott strasbourgi konferenciát, mert „az EP saját kicsinyes politikai céljaira használta fel az eseményt, melynek keretében olyan ajánlásokat tett, amelyek figyelmen kívül hagyják a nemzetállami érdekeket”.

A miniszterasszony kiemelte:

Európa hosszú ideje lejtmenetben van. És miközben olyan kihívásokkal kell szembenéznie, mint a migráció, a világjárványok vagy a háború, egyesek mégis a hatalmi és ideológiai érdekek mentén mélyítenék az uniót.

Varga Judit szerint nagyon fontos továbbra is küzdeni a föderációs törekvések ellen egy egymást kölcsönösen tisztelő nemzetek Európájáért.

Május 9. Európa-nap

Ez a nap az 1950-ben elfogadott, történelmi jelentőségű Schuman-nyilatkozat évfordulója. Ebben a dokumentumban a francia külügyminiszter új politikai együttműködést vázolt fel Európa számára annak érdekében, hogy a kontinens országai között soha többé ne robbanjon ki háború. Robert Schuman nyilatkozatát tekintjük az Európai Unió kialakulásához vezető út kezdetének.

Rovatok