Index Vakbarát Hírportál

Kedden még esni fog, szerdától jön a kánikula

2022. május 10., kedd 06:30

Kedden nagyrészt napsütéses időre számíthatunk, de néhol még kialakulhatnak záporok és zivatarok. A nappali maximum hőmérséklet 21 és 27 fok között lesz, estére pedig a csapadékhajlam is csökken. A hét közepétől azonban sok napsütés várható, a levegő 25 és 32 fok közé melegedhet fel.

A hétfőn képződött gomolyfelhők nagy része kedd hajnalra feloszlik, de a derült tájak mellett maradnak felhősebb részek is a hét második napjára – számol be az Országos Meteorológiai Szolgálat. 

Kedden napközben sok napsütés várható, de a déli tájakon kevés helyen zápor és zivatar még kialakulhat. A szél megélénkülésével pedig a zivatarok környezetében erős, vagy viharos széllökések is lehetnek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 27 fok között alakul.

Zivatarok miatt figyelmeztetnek

Kedden napközben a déli országrészben kedvezőek maradnak a feltételek néhány zivatar kialakulásához, emiatt Magyarország tizennégy megyéjére adtak ki egyes fokozatú, ciromsárga figyelmeztetést. 

A figyelmeztetés

Hozzáteszik: az intenzív csapadék és viharos szél mellett apró szemű jégeső is előfordulhat. Estére azonban csökken a csapadékhajlam.

Az Időkép orvosmeteorológiai jelentése szerint bár kedden frontmentes nap elé nézünk, a magasban melegedés indul meg, emiatt a melegfrontra fokozottan érzékenyeknél alvászavarok, dekoncentráltság és tompaság is előfordulhat.

A hét közepétől jön a kánikula

Szerdán a sok napsütést kevés fátyol-, illetve gomolyfelhő zavarja meg, csapadék nem várható. A déli, délnyugati szél mérsékelt marad. A minimum-hőmérséklet többnyire 10 és 15 fok között alakul, ugyanakkor a hidegre hajlamos és a homokos tájakon ennél hűvösebb lesz. A maximum 25 és 29 fok között várható.

Csütörtökön a sok napsütés mellett kevés gomoly- és fátyolfelhő lehet csak az égen. Csapadék nem valószínű. A nyugati, délnyugati szelet többfelé élénk, főleg az északkeleti megyékben erős lökések kísérik. A hajnali 10, 17 fokról 27 és 31 fok közé melegedhet fel a levegő.

Pénteken hidegfront hatására erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, szórványos jelleggel alakulhat ki záporeső, zivatar. Sokfelé megélénkül, főleg zivatarban megerősödik, illetve akár viharossá is fokozódik az északnyugatira forduló szél. Hajnalban 10, 18,

a délutáni órákban északnyugaton 25, délkeleten 32 fokot mutathatnak a hőmérők.

A meteorológiai szolgálat pénteken az egész országra citromsárga figyelmeztetést adott ki zivatarok miatt. Mint írják, elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat.

(Borítókép: Földes András / Index)

Rovatok