Index Vakbarát Hírportál

Vádat emelt az ügyészség egy volt bíró ellen

2022. május 11., szerda 12:48

Nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és egyéb bűncselekmények miatt emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség a Pesti Központi Kerületi Bíróságon egy 2019 óta nyugdíjban lévő bíró ellen.

A volt bíró korábban az egyik kerületi bíróságon dolgozott bíróként.

Az ügyészség által ismertetett vádirat szerint a volt bíró megnövekedett anyagi terhei miatt, valamint a pénzintézetek felé fennálló tartozásainak rendezése céljából 2008 és 2015 közötti időszakban további személyi kölcsönöket és hiteleket vett fel.

A vádlottnak 2014. december 31-én többmilliós hitelkártya-tartozása lett, valamint öt banknak havi 436 462 forintot kellett törlesztenie, továbbá 5 640 000 forint magánkölcsönből eredő tartozása is volt.

Az elkövető 2015 szeptemberéig magánszemélyektől kölcsön látszatát keltve további 66 300 000 forintot vett át.

A volt bíró jövedelmét 2015-től kizárólag a munkabére jelentette, amelynek összege nem haladta meg a havi 600 000 forintot. 

Rövid visszafizetési határidőket ígért

Azért, hogy a folyamatos fizetési nehézségeket valahogyan áthidalja, 2015-től úgy próbált pénzhez jutni ismerőseitől, kollégáitól, valamint az általuk ajánlott más személyektől, hogy megtévesztette őket a vagyoni helyzetével és a visszafizetési szándékával kapcsolatban.

Ingatlanokkal összefüggő befektetési lehetőség hamis ígéretével, továbbá hozzátartozóinak ideiglenes likviditási problémáira és ingatlanvásárláshoz szükséges pénzügyi segítségre történő valótlan hivatkozásokkal különböző összegeket kért kölcsön, rövid visszafizetési határidőket ígérve.

A volt bíró a valós anyagi helyzetére és a felhalmozódott adósságára is tekintettel már a kölcsönök kérésekor is tisztában volt azzal, hogy

azokat visszafizetni nem tudja, és ez nem is állt szándékában.

A vádlott cselekményeivel összesen 589 millió forint kárt okozott 28 sértettnek, ami csak részben térült meg.

Az ügyészség vádiratában végrehajtandó szabadságvesztés és pénzbüntetés kiszabására, továbbá 213,7 millió forint erejéig vagyonelkobzás elrendelésére tett indítványt. 

Rovatok