Index Vakbarát Hírportál

Ez a kis készülék sok szívbetegségben szenvedő ember életét megmentheti

2022. május 12., csütörtök 10:26 | aznap frissítve

Az egycsatornás mobil EKG-készülék előnye, hogy a beteg készíthet vele egy EKG-regisztrátumot, amely a szív működéséről ad információt.

130 háziorvosi praxis kapott úgynevezett egycsatornás mobil EKG-készüléket az Oktató Családorvosok Magyarországi Kollégiumának szív- és érrendszeri betegségek visszaszorítását támogató pályázatán keresztül – tájékoztatta az InfoRádiót Vayer Péter, a kollégium elnökhelyettese.

A kis mobil készülékeknek az az előnye, hogy a beteg, amikor úgy érzi, hogy valami furcsaság történik vele, saját magának elindíthatja, és készíthet vele egy EKG-regisztrátumot, amely a szív működéséről ad információt. Ha ezt elvégezte, a telefon tárolja az információt, amely továbbküldhető a háziorvosnak kielemzésre.

Vayer Péter szerint ez az innováció alkalmas lehet egy infarktust megelőző állapot felismerésére is:

[…] az agyérkatasztrófák, stroke-ok nagyobb hányadában az egyenetlen szívműködés húzódik meg. Ezzel a kis eszközzel jól meg lehet találni ezeket az állapotokat. Minél idősebb egy ember, annál nagyobb az esélye a pitvarfibrillációnak. Ha nem tudunk időben diagnózist felállítani, időben elkezdeni a kezelést, egy stroke is bekövetkezhet.

Rovatok