Index Vakbarát Hírportál

Bakondi György Afrikából számít rengeteg menekültre

2022. május 13., péntek 21:22

Újabb migrációs hullámot indíthat el az Ukrajnában zajló háború által kiváltott élelmiszerhiány Afrikából – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán péntek este.

Bakondi György kifejtette: Afrika északi része behozatalra szorul búzából, amelynek jelentős része eddig Ukrajnából és Oroszországból érkezett, a háború miatt azonban idén elmaradhat a szállítás; az éhínség pedig milliókat indíthat útnak Európa felé, újabb lökést adva ezzel az illegális migrációnak, és ezen keresztül a terrorizmusnak is. Az Iszlám Állam már felhívást adott ki híveinek a keresztények elleni újabb terrorcselekmények elkövetésére – tette hozzá.

A magyar–szerb határon idén eddig 68 ezer határsértőt észleltek, ez több mint a duplája a múlt év azonos időszakában tapasztaltnak. Jönnek az afgán, indiai, pakisztáni ismeretlen identitású fiatal férfiak a szervezett bűnözés, az embercsempészbandák segítségével. S ez az illegális migráció még hosszú ideig tarthat, sőt, rosszabbodhat is. Ezt a migrációt nem kezelni, hanem megállítani kell – szögezte le Bakondi György.

Eközben az ukrán határon már 700 ezren menekültek a harcok elől Magyarországra, többnyire nők, gyerekek, idősek, akik együttműködnek a hatóságokkal, és hálásak a segítségért. Jól látható az illegális migránsok és a valódi menekültek közti különbség – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Rovatok