Index Vakbarát Hírportál

Folytatódik az eljárás a védőoltás beadását megtagadó gyermekorvos ellen

2022. május 13., péntek 11:31

A másodfokú ítélet ellen a vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

Immáron harmadfokú eljárásban folytatódik az ismét elítélt házi gyermekorvosnő büntetőügye – tájékoztatta az MTI-t a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség.

A közlemény szerint a korábban az agárdi csecsemőt éheztetők büntetőügyében foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt felelősségre vont doktornő ellen a Budapesti X. és XVIII. kerületi ügyészség még 2017-ben emelt vádat harmadrendbeli, hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt.

Az ismertetés szerint a vádlott még 2011-ben egy fővárosi kerületben házi gyermekorvosként dolgozott, és egy 2011 őszén született gyermek esetében több alkalommal is valótlanul dokumentálta oltóorvosi hatósági jogkörében eljárva, hogy beadta a csecsemő kötelező védőoltásait.

Mindez 2011 októbere és 2013 júliusa között történt.

Miután a vádlottal kapcsolatot tartó apa 2014-ben meghalt, a gyermek édesanyja egy másik gyermekorvoshoz fordult, aki feltárta: a kisfiú addig az időpontig valójában nem kapta meg a kötelező védőoltásokat, amelyeket végül ő pótolt.

A 2021. január 28-án hozott elsőfokú ítéletével azonban a Pesti Központi Kerületi Bíróság a doktornőt az ellene emelt vád alól felmentette, a határozat ellen az ügyész a vádlott terhére fellebbezett.

A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék 2022. március 4-én kihirdetett ítéletével a doktornőt bűnösnek mondta ki harmadrendbeli folytatólagosan elkövetett közokirat-hamisítás bűntettében, amelyért halmazati büntetésül kétmillió forint pénzbüntetésre ítélte és három évre eltiltotta orvosi foglalkozásától.

A közlemény szerint a másodfokú ítélet ellen a vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a Fővárosi Ítélőtáblánál kezdeményezte, hogy a bíróság pontosítsa az ítéleti minősítést a harmadfokú eljárásban, valamint rendelkezzen a felmerült szakértői díjról, egyebekben pedig hagyja helyben a Fővárosi Törvényszék ítéletét. 

Rovatok