Index Vakbarát Hírportál

Csak úgy záporozott a jégeső Vas megyében

2022. május 13., péntek 08:21

Sok helyen alakult ki jégeső csütörtökön is, de a Dunántúl északi felén is zivatarok alakultak ki. Szombathelyen egy 73 kilométeres széllökésről is beszámoltak.

Már csütörtökön is több helyen alakult ki zivatar a Dunántúl északi felén, főképp Vas és Veszprém megyében. Emiatt több helyen is cellák keletkezhettek, míg távolabbról a zivatarok útját a vízfüggöny jelezte. Többfelé jégesőről is érkeztek jelentések.

A viharok akár tíz fokot is hűtöttek a levegőn, de Szombathelyen például egy 73 kilométeres viharos széllökés is előfordult, ugyanakkor jelentős csapadékot nem hagytak maguk mögött – írja az Időkép

A Vas megyei Söptén ugyancsak nagy mennyiségű jégeső hullt, melyről felvétel is készült. 

Több megyére is narancssárga figyelmeztetést adtak ki

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint péntekre valamennyi megyére figyelmeztetést adtak ki zivatar miatt. Négy megyében narancssárga figyelmeztetés van érvényben, ahol heves zivatarok kialakulására lehet számítani.

Az alábbi megyékben a villámlások mellett a zivatarokat kísérő szél és a jégeső is kockázatot jelent:

A meteorológiai szolgálat figyelmeztető előrejelzésében azt írja, napközben több helyen lehet zivatar, délután a keleti, délkeleti megyékben heves zivatarok kialakulására is kedvezőek a feltételek. Az esti, késő esti órákra jelentősebben csökken a csapadékhajlam.

A zivatarokat viharos széllökés (általában 60-90 kilométer per órás), jégeső (keleten akár 2 centiméter fölött), lokálisan nagyobb mennyiségű csapadék (10-20 milliméter) kísérheti.

(Borítókép: Képünk illusztráció. Fotó: Rosta Tibor / MTI)

Rovatok