Index Vakbarát Hírportál

Sertészsírra cserélték a napraforgóolajat egyes konzervekben

2022. május 14., szombat 06:37

A háború miatt akadozik egyes alapanyagok importja, ezeket mással pótolják az élelmiszergyártók.

Sertészsírra cserélte a napraforgóolajat a Szegedi Paprika Zrt. az általa gyártott konzervekben. Azért volt szükség az alapanyagcserére, mert akadozik az étolajimport Ukrajnából. A konzervgyár egy hónappal ezelőtt kapott jelzést beszállítóitól arról, hogy az étolajellátásban problémák várhatóak.

Attól, hogy ezentúl sertészsírt használnak a konzervekben, nem változik az ételek íze, sem az energiatartalma, ám az alapanyagcserét a konzervdobozok tetején jelölni kell. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleménye szerint az országos főállatorvos határozata május elejétől lehetővé teszi a helyettesítő összetevők alkalmazását – derül ki az RTL Híradó tudósításából. Vagyis engedélyezi azt, hogy az élelmiszer-előállítók változtassanak termékeik receptjén, azzal a kikötéssel, hogy a cserét jelölik a csomagoláson.  

Oldalukon az előállítók és az első hazai forgalomba hozók által tett bejelentések is olvashatók az érintett termékekről, valamint a részletes tájékoztatást tartalmazó hivatkozásokról. Az egyes helyettesített összetevők, valamint azok helyettesítő alapanyagainak gyűjteménye szintén megtalálható egy külön listában az oldalon. 

Az orosz–ukrán háború miatt az élelmiszerek gyártása is akadozhat, ilyen okok miatt tűnhet el a polcokról a kedvelt csokoládé, a Balaton szelet is. 

Az orosz–ukrán háborúról szóló szombati percről percre közvetítésünket itt olvashatja.

Rovatok