Index Vakbarát Hírportál

Hiába figyelmeztetett a MÁV, újabb baleset történt egy vasúti átjáróban

2022. május 15., vasárnap 15:03

Motorvonattal ütközött össze egy személyautó Rábacsanakon, a Vasút utcai átjáróban.

Az ütközés következtében az autó árokba borult, vezetője a csornai hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt ki tudott szállni. A Mávinform szerint az utasok közül sem sérült meg senki.

A fénysorompó jól működött, piros jelzést adott.

A vonat az átjárótól mintegy száz méterre állt meg, öt utasa elhagyta a helyszínt. A baleset a közúti közlekedésben nem okoz forgalmi akadályt, a vonat azonban saját erejéből nem tud továbbhaladni – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A Mávinform azt írja, Egyed-Rábacsanak és Csorna között nem közlekedhetnek a vonatok baleset miatt. Egyed-Rábacsanak állomáson a félsorompós vasúti átjárónál a Pápáról Csornára 11.49-kor elindult 31914-es vonat személygépkocsival ütközött. Az utasok közül senki sem sérült meg. A fénysorompó jól működött, piros jelzést adott.

A közlemény szerint a vonat nem közlekedik tovább, a MÁV-Start pótlóbuszt rendelt a Szany-Rábaszentandrásról 14.17-kor induló vonat helyett Csornáig, valamint a Csornáról 15.05-kor induló vonat helyett Pápáig.

Hiába figyelmeztet a MÁV, sok a baleset a vasúti átjárókban

2022 májusáig már 39 vasúti átjárós baleset történt, amelyben tizenhét ember vesztette életét. A vasúti átjáróban történt balesetek kimagaslóan magas száma miatt a mozdonyvezetők nyílt levélben kérik a közúti közlekedőket a KRESZ szabályainak betartására és a vasúti átjárók körültekintő megközelítésére. A mozdonyvezetők szerint

FIGYELNI KELL ARRA IS, HOGY A VONAT FÉKTÁVOLSÁGA AKÁR TÖBB SZÁZ MÉTER IS LEHET, ÍGY A MOZDONY AZONNAL NEM TUD MEGÁLLNI.

A vizsgálatok szerint a balesetek döntő többsége emberi figyelmetlenség miatt történik. Sokan nem veszik figyelembe a KRESZ előírásait, miszerint fokozott óvatossággal kell megközelíteni a vasúti átjárót, ahol megállás nélkül, legalább öt kilométeres sebességgel kell áthaladni.

Az átjáróban és közvetlenül előtte tilos előzni. A vasúti átjáróra járművel csak akkor szabad ráhajtani, ha a teljes sorompó mindkét sorompórúdja nyitott, a fényjelző vagy hangjelző berendezés jelzést nem ad, illetve a fénysorompó vagy a félsorompóval kiegészített fénysorompó villogó fehér fényjelzést ad. 

Rovatok