Index Vakbarát Hírportál

Használjuk ki a jó időt, amíg lehet, jövő héten már nem leszünk ennyire szerencsések

2022. május 15., vasárnap 16:41

Hétvégén csendes, nyugodt időjárásra készülhetünk. Nyugat- és Közép-Európa időjárását meleg levegő alakítja egészen keddig.

Fokozatosan erősödik a nappali felmelegedés, kora nyárias, meleg időben lesz részünk, nagyjából 6-7 Celsius-fokkal leszünk az átlagos csúcsérték fölött. Egy anticiklon peremén nagyon kevés a felhő Közép-Európa fölött, markáns változást okozó ciklonok és frontjaik elkerülik térségünket. Ne feledjük, hogy az UV-B sugárzás vasárnap is erős lesz – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Nyugat- és Közép-Európa időjárását meleg levegő alakítja egészen keddig. Akkor veszi kezdetét a hűvösebb északi, sarkvidéki levegő beáramlása a hidegfront mögött, szárazabb levegő alakítja majd onnantól az időjárásunkat.

A hőmérséklet a hét közepétől 8-10 Celsius-fokkal eshet majd vissza.

Hétvégén csak helyenként lehetnek felhősebb körzetek, de csapadék azokon a tájakon sem várható. Reggelre általában 7 és 14 Celsius-fok közé csökken majd a hőmérséklet, a vízpartokon ennél kissé enyhébb is lehet majd a hajnal. A légmozgás többnyire gyenge vagy mérsékelt marad. A hőmérséklet csúcsértéke 25 és 30 Celsius-fok között alakul.

Napfényes hétfő

Hétfőn a nyugati országrészekben már labilisabb lehet a légkör, ezeken a helyeken néhány zápor is előfordulhat. Döntően kevés felhőre számíthatunk. Néhány helyen kis eséllyel előfordulhat záporeső. A légmozgás gyenge lesz.

Hajnalra általában 7 és 12 Celsius-fok közé csökken a hőmérséklet.

Ugyanakkor a hidegre érzékeny helyeken ennél hidegebb, míg a vízpartokon és a belvárosokban ennél enyhébb lehet a hajnal.

Felhős, zivataros kedd

Általában közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, emellett hosszabb-rövidebb napos időszakokra is számíthatunk. Határozottabban estétől csökken a felhőzet. Több helyen várható zápor, zivatar.

Az északnyugatira, északira forduló szél főleg a Dunántúlon nagy területen megerősödik. Hajnalban 8, 17, délután 19, 29 Celsius-fokot olvashatunk le a hőmérőkről, a tartósabban felhős, csapadékos északkeleti tájakon lehet a hűvösebb idő.

Derült, szeles szerda

Délelőttig csaknem mindenhol kiderül az ég, majd napközben elsősorban hazánk keleti harmadán képződhetnek gomolyfelhők. Néhol előfordulhat zápor, zivatar (kezdetben inkább délnyugaton, délután főleg a Tiszántúlon van esély csapadékra).

Sokfelé megerősödik az északi szél. Hajnalban általában 6–13 Celsius-fok várható, de a derült, szélvédett északkeleti vidékeken hűvösebb is lehet. Délután 17–23 Celsius-fok lesz a jellemző.

Napsütéses csütörtök és péntek, szombati hidegfront-átvonulás

Csütörtökön és pénteken sok lesz a napsütés, csapadék nem valószínű. Csütörtökön hajnalban általában 2–10 fokot mérhetnek, de a fagyzugos részeken még hidegebb is lehet. Délutánra 20 és 25 fok közé melegszik fel a levegő. 

Szombaton hidegfront vonul át a térség felett. A hétvége mindkét napján kisüt a nap hosszabb-rövidebb időre, de szórványosan záporok, zivatarok is előfordulhatnak.

Rovatok