Index Vakbarát Hírportál

Túl sok a szúnyog Magyarországon

2022. május 16., hétfő 11:28

Folytatja a szúnyoggyérítést az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A következő időszakban 13 megye 109 településén védekeznek biológiailag a szúnyoglárvák ellen.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az elmúlt hetekben a Tisza és a Duna mentén folyamatosan védekezett biológiailag a szúnyoglárvák ellen. Repülőről folyadékot vagy granulátumot szórtak ki a szakemberek, máshol pedig gépkocsira szerelt nagy nyomású permetezőkkel vagy csónakokról juttatták ki a fehérjetartalmú biológiai készítményt a szúnyoglárvák élőhelyeire. Kiemelik:

ez az eljárás kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el.

A héten

Azonban a biológiai módszerrel nem érhető el minden szúnyogtenyészőhely. Az elmúlt napok esőzései és az azt követő felmelegedés hatására több helyen is nagyobb számban megjelentek a vérszívó rovarok. A következő napokban a biológiai lárvagyérítés mellett ezért indokolttá vált a kifejlett szúnyogok elleni központi védekezés is. A legnagyobb területen a

Mivel egyes Duna menti területeken is erősödik a szúnyogártalom, a Csepel-szigeten és környékén szintén lesznek kezelések.

Érdemes otthon is körülnézni a szúnyogok miatt

Az igazgatóság felhívja a figyelmet arra, hogy a csípőszúnyogok számára nem csak a folyópartok és a tavak növényekkel borított szegélyei jelentenek ideális élőhelyet.

Számos fajuk emberközeli életmódot folytat,

ház körüli edényekben, virágcserepekben, kerti tárgyakban összegyűlt vízben, árkokban fejlődik ki, meleg időben akár egy hét alatt. Ezért is fontos a lakókörnyezetünkben felszámolni a szúnyogok számára kedvező élőhelyeket, tenyészőhelyeket. A kerti edényekben lévő állóvizeket öntsük ki vagy fedjük le, illetve hetente többször cseréljük.

Rovatok