Index Vakbarát Hírportál

Megszavazták, így néz ki Orbán Viktor új kormánya

2022. május 17., kedd 13:42

Az Országgyűlés tegnap ötödszörre választotta Orbán Viktort miniszterelnöknek, a parlament mai ülésén ellenzéki kritikák kíséretében a kormánypárti többség elfogadta az új minisztériumi struktúrát is.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, a javaslat egyik előterjesztője a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról szóló törvényjavaslat parlamenti vitájában leszögezte, hogy az új kormányszerkezet megfelel a választói elvárásoknak, a magyar nemzet érdekeinek, és megfelelő a Magyarország előtt álló kihívások leküzdéséhez, a világban bekövetkező változásokhoz.

A törvényjavaslatról szóló vitában az ellenzéki képviselők kritikaként hozták, hogy nincs önálló oktatási és egészségügyi minisztérium a struktúrában. Ellenzéki politikusok az önálló környezetvédelmi tárcát is hiányolják, és nem tartják megfelelőnek a szociális terület kezelését sem.

Az Országgyűlés hétfői napján döntöttek arról, hogy kivételes eljárásban tárgyalják, a keddi ülésen pedig voksoltak is a képviselők a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról szóló törvényjavaslatról. A ház 124 igen, 39 nem szavazat mellett fogadta el a javaslatot. Az új kormány minisztériumai:

A miniszterek:

Az Országgyűlés kormánypárti többsége Orbán Viktort tegnap ötödszörre választotta miniszterelnöknek, a kormányfő székfoglaló beszédéről itt számoltunk be.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok