Index Vakbarát Hírportál

Karácsony Gergely elárulta, mikor emelne kalapot Orbán Viktor előtt

2022. május 18., szerda 12:50

Karácsony Gergely egy interjúban irgalmatlanul elitistának nevezte a magyar ellenzéket, és azt is elmondta, hogy mikor emelne kalapot Orbán Viktor előtt.

Karácsony Gergely az ellenzék választási vereségéről úgy fogalmazott, hogy „nyilván megvan a szerepem az ellenzék lesújtó választási eredményében, de ekkora kudarcot aligha lehet egyetlen személy nyakába varrni. Szívesen vállalom a magam részét, csak sajnos nem látom a tömött sorokat, ahol azok gyülekeznek, akik szintén vállalnák a sajátjukat”. A saját felelősségéről elismerte:

Yoda mester jut eszembe a Csillagok Háborújából. »Tedd vagy ne tedd, de ne próbáld!« Az én miniszterelnök-jelöltségem elég kényszeredett volt. Márpedig ezt nagyon kell akarni. Ez például Márki-Zay Péter esetében stimmelt. Nála meg más hiányzott.

A főpolgármester arra is kitért a Válasz Online-nak adott interjújában, hogy jobban érti a magyar vidéket, mint az ellenzéki politikusok többsége. Úgy látja, hogy „irgalmatlanul elitista a magyar ellenzék”, intézményekről, struktúrákról beszélnek, és nem arról, hogy „hogy ebben a faluban nincs háziorvos, hanem arról, hogy nincs egészségügyi minisztérium”.

Karácsony Gergely szerint „földközelibb, emberközelibb, életközelibb” politikát kellene összehozni, de amikor arról szól az ellenzéki diskurzus, hogy bemenjenek-e a parlamentbe, letegyék-e az esküt, „az pont az az elitfoci, amely mélységesen nem érdekli az embereket”.

A politikus azt is kifejtette, hogy „ilyen erős propagandagépezet képes úgy felnagyítani a kormányzásképességben meglévő valós problémákat, hogy így együtt ez tényleg ellehetetleníti a győzelmet”, pedig az előválasztás második fordulója után többségük volt, onnan sikerült letornászni magukat erre a szintre.

Szerintem még így is jobb lett volna, ha nyerünk, de ha kettőt hátralépve tekintek magunkra, azt mondom: nem biztos, hogy a választópolgárok rosszul döntöttek, amikor ennek az ellenzéknek most nem adtak felhatalmazást a kormányzásra. Ha egyet lépek hátra, akkor meg azt látom, hogy ebben az ellenzéki csetlés-botlásban itt a fővárosban mi mégiscsak büszkék lehetünk magunkra. Itt működik egy stabil, négypárti koalíció, a vitáinkkal a nyilvánosságot viszonylag ritkán szórakoztatjuk.

Hozzátette: az ellenzék kormányzóképességének jelei a fővárosban láthatók, még ha a kampányban, országosan nem is voltak azok.

Kalapot emel Orbán Viktor előtt, ha…

Karácsony Gergely reméli, hogy a miniszterelnök visszaszerzi az uniós forrásokat, mert arra a fővárosnak is szüksége van.

Az EU és Orbán Viktor közötti vitákat nagyjából tényleg leírhatjuk úgy: viták, amelyeket végül Orbán Viktor nyer meg. Ha igaz, hogy a magyar költségvetés irdatlan pénzeket kap majd, hogy leváljon a fosszilis energiahordozókról, akkor zöldpolitikusként még meg is emelem a kalapom a miniszterelnök előtt. Más kérdés, hogy 12 éve a magyar energiapolitika az orosz függőség irányában mozog, nagyon nagy ára van tehát a fordulatnak.

A főpolgármester megjegyezte azt is, hogy ezt nem a magyar emberekkel kellene megfizettetni.

(Borítókép: Karácsony Gergely. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok