Index Vakbarát Hírportál

1,8 milliárdos állami tendert nyert el a 4iG

2022. május 20., péntek 14:49

A 4iG egy olyan központi adatbázist fejleszthet az elnyert közbeszerzésből, amely az élelmiszerlánc és az agrárium szereplőinek közhiteles adatait tartalmazza.

A 4iG által vezetett konzorcium ajánlata lett a nyertes a Digitális Kormányzati Ügynökség Zrt. tenderén, így a 4iG fejlesztheti tovább a FELIR-t – derült ki a 4iG pénteki közleményéből.

A közbeszerzéshez tartozó keretmegállapodás összege közel kétmilliárd forint, egész pontosan 1 899 676 800, ezenfelül 379 898 100 forint a szerződés ideje alatt opcionálisan lehívható, a szerződéskötés pedig pénteken meg is történt.

De mi az a FELIR-azonosító?

A FELIR lényegében egy adatbázis, maga a szó az Élelmiszerlánc-felügyeleti Információs Rendszer rövidítése.

Az adatbázisban elsősorban az élelmiszerlánc és az agrárágazat képviselői szerepelnek, köztük többek között őstermelők, kistermelők, állattartók, növénytermesztők, élelmiszer-előállítók, élelmiszer-forgalmazók, vendéglátók, közétkeztetők, borászok, vadászok, halászok, horgászok, erdészek, fakereskedők, állatorvosok, növényorvosok, takarmányforgalmazók, állatgyógyszer-forgalmazók, növényvédőszer-forgalmazók, vetőmag-előállítók és egyéb agrártevékenykedők. Ők mind rendelkeznek FELIR-azonosítóval. Vagy legalábbis szükséges, hogy rendelkezzenek vele. 

A FELIR-azonosító arra való, hogy a hatóság, a Nébih egyszerűen meggyőződhessen arról, hogy az ellenőrzött vállalkozás jogszerűen működik-e, illetve a vizsgált termék jogszerűen került-e forgalomba. Nem utolsó szempont azt sem, hogy a FELIR-azonosító arra is jó, hogy segítségével a fogyasztók is tudják, hogy regisztrált, bevizsgált, megbízható piaci szereplőtől vásárolnak, vagy sem.

Legutóbb az illegális kutyakereskedelem apropóján írtunk arról, hogy a FELIR-azonosító mire szolgál a gyakorlatban. 

Rovatok